Ministarstvo finansija: Vlada još jednom poziva predstavnike advokata na sastanak

Istakli su da su oni kao Ministarstvo i Vlada Crne Gore otvoreni za razgovore u vezi sa primjenom elektronske fiskalizacije, kako bi se pronašlo rješenje za prevazilaženje trenutne situacije

12342 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Imajući u vidu dobrobit građana Crne Gore, Vlada još jednom poziva predstavnike Advokatske komore na razgovore u kojima ćemo zajednički otkloniti sve prepreke i poteškoće koje se javljaju u fiskalizaciji advokatske djelatnosti, uvažavajući sve njene specifičnosti, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Podjsetili su da nakon što su predstavnici Advokatske komore 19. maja samovoljno napustili razgovore, Predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) su više puta javno pozivali njihove predstavnike na saradnju i nastavak razgovora kako bi se došlo do rješenja za primjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i uslugu, a kao i za deblokadu pravosudnog sistema u korist svih građana Crne Gore.

Kazali su i da uprkos pozivima, do danas niko od predstavnika Advokatske komore nije zvanično zatražio sastanak sa bilo kim od predstavnika izvršne vlasti i nije se odazvao pozivima.

Istakli su da su oni kao Ministarstvo i Vlada Crne Gore otvoreni za razgovore u vezi sa primjenom elektronske fiskalizacije, kako bi se pronašlo rješenje za prevazilaženje trenutne situacije.

"S tim u vezi, Vlada poziva predstavnike Advokatske komore i predstavnike advokatske djelatnosti na sastanak u srijedu, 9. juna, u 11 časova u prostorijama Ministarstva finansija i socijalnog staranja", navodi se u njihovom saopštenju.

Vlada Crne Gore, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i Uprava prihoda i carina su, u prethodnom periodu, posvetili posebnu pažnju primjeni sistema elektronske fiskalizacije, a kako objašnjavaju, proces je transparentno vođen od 2018. godine i uvijek je bilo prostora za sugestije i iznošenje stavova u vezi sa primjenom elektronske fiskalizacije na određenu profesiju.

"Neposredno pred početak obavezne elektronske fiskalizacije, predstavnici Advokatske komore su se obratili Vladi, Ministarstvu i Upravi prihoda i carina sa zahtjevom za izuzećem od primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, što tim zakonom nije normirano, i najavili obustavu rada i pružanja pravne pomoći ukoliko se njihovom zahtjevu ne udovolji", navode iz Ministarstva.

Dodali su i da su predstavnici Vlade održali nekoliko sastanaka sa predstavnicima Advokatske komore, na kojima su pruženi odgovori na sva pitanja i nepoznanice u vezi primjene tehnoloških rješenja elektronske fiskalizacije i da su pozvani da predstave specifičnosti te djelatnosti i testiraju sistem, kako bi zajedničkom analizom različitih postupaka evidentiranja prometa ukazali na eventualne nedostatke tehnoloških rješenja, "što još nisu uradili"

Bonus video: