Vijeće je potvrdilo privremenu mjeru

Ploče Carevićeve i ove godine

Sud u Kotoru zabranio “Morskom dobru” da raspiše tender za mondensko kupalište čiji je višegodišnji zakupac brat gradonačelnika Budve

15385 pregleda 47 reakcija 47 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Vijeće Osnovnog suda u Kotoru odbacilo je kao neosnovan prigovor “Morskog dobra” i zabranilo raspisivanje tendera za zakup plaže Ploče, čiji je viešogodišnji zakupac Nebojša Carević, mlađi brat gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića.

Vijeće je potvrdilo privremenu mjeru koju je kotorski sud donio prošle godine na zahtjev mlađeg Carevića.

S obzirom na odluku, atraktivno kupalište i ovog ljeta ostaće u rukama Nebojše Carevića, koji godinama vodi sudski proces protiv državnog preduzeća “Morsko dobro”. On pokušava da dokaže da, zbog milionskog ulaganja, zakup kupališta koje izgradio prije 18 godina ističe ističe tek 2033.

“Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, shodno Rješenju osnovnog suda u Kotoru od 20. avgusta 2020. godine, gdje je odlučeno da se određuje privremena mjera na katastarskoj parceli br 1170/1 LN 456 KO, lokalitet Platamuni, neće raspisivati tender za zakup kupališta poznatijeg kao ‘Ploče’. Javno preduzeće morsko dobro Crne Gore će u daljem postupku postupati u skladu sa odlukom suda”, rečeno je “ Vijestima” u Službi za odnose sa javnošću Morskog dobra.

“Morsko dobro” je lani početkom jula raspisalo tender za izdavanje u zakup kupališta Ploče. Uprava preduzeća, kojom je rukovodio kadar DPS-a, u jeku političke krize u Budvi, kada je Carević nasilno smijenjen sa vlasti, odlučila je da Ploče stavi na tender.

Ponude za zakup prošle godne podnijeli su mještanka Anđela Labović, rođaka Carevića, “Overseas assets management” - kompanija koju kontroliše ruski milijarder Oleg Deripaska i koja je vlasnik luksuznog kompleksa vila na rtu Platamuni iznad plaže, kao i podgorička firma “Laurenio Montenegro”.

Tri puta je tenderska komisija pokušavala da otvori ponude, ali svaki put je postupak bivao obustavljan i to na zahtjev advokata Dejana Vukšića, aktulenog šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost, koji je zastupao Anđelu Labović. Vukšić je prvo, pozivajući se na Zakon o javnim nabavkama, tražio momentalno prekidanje postupka, jer je firma “ Piastra” Nebojše Carevića podnijela žalbu Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, što je tenderska Komisija prihvatila.

Dvije sedmice kasnije, na ponovnom ročištu, Tenderska komsija je obustavila postupak, nakon što je Vukšić predočio da je kotorski Osnovni sud donio privremenu mjeru, te prihvatio je žalbu dotadašnjeg zakupca Ploča - mlađeg Carevića, koji je osporio raspisivanje tendera, tvrdeći da je ugovor između njegove kompnije i “Morsko dobra“ i dalje na snazi.

Na prošlogodišnjem tenderu “Morskog dobra”, početna cijena godišnjeg zakupa 400 metara kupališta Ploče iznosila je 18.969 eura. Tenderom je bilo propisano da se ugovor zaključuje za tekuću godinu, do 31. decembra 2020. godine, uz mogućnost produženja za period od tri godine.

Nebojša Carević je sudskim putem tražio da mu se na osnovu investicionog ulaganja koje, kako tvrdi, premašuje dva miliona eura, zakup produži do 2033. godine jer je od nepristupačne obale napravio kupalište.

I prethodne tri godine plaža je izdavana njegovoj kompaniji na osnovu odluke Upravnog odbora, jer je Osnovi sud u Kotoru donio privremenu mjeru na osnovu tužbe Carevića.

Carević je 2003. godine zakupio oko 400 metara nepristupačne kamenite obale, koju je pretvorio u mondensko kupalište.

Sa “Morskim dobrom“ firma mlađeg Carevića 2006. zaljučila je aneks ugovora kojim mu se na osnovu investicionog ulaganja omogućava produženje ugovora.

Preporučujemo za Vas