“Belavia” naokolo leti do Tivta

To je ogromna šteta za ACG koji je prema ranijim najavama “Belavie” ove sezone trebalo da imaju više od 300 rotacija svojih aviona u tivatskoj vazdušnoj luci, kao i za crnogorsku turističku industriju koja će ostati bez nekoliko hiljada gostiju iz Bjelorusije.

8217 pregleda 14 komentar(a)
Foto: www.airwaysmag.com
Foto: www.airwaysmag.com

Najnovije komplikacije u odnosima Evropske unije i Bjelorusije izazvale su ogromnu štetu za tivatski aerodrom, ali i crnogorski turizam, jer zbog zatvaranja vazdušnog prostora država EU za njene letove, bjeloruska nacionalna avio-kompanija “Belavia”, prinuđena je da uvede i značajne promjene, a potencijalno možda i uskoro obustavi saobraćaj sa Crnom Gorom.

Kompanija je prošle nedjelje otkazala dva redovna leta na relaciji Minsk-Tivat, ali je juče na tivatski aerodrom, ipak, sletio jedan Belavijin avion iz Minska. Taj avion je prema podacima sa sajtova specijalizovanih za praćenje letova komercijalne avijacije, umjesto tradicionalnom i najkraćom rutom, direkno na jugoistok, za Crnu Goru letio zaobilaznim putem, istočno preko Rusije i Crnog mora, pa je postepeno okretao na jug, ali je na kraju ipak ušao u vazdušnji prostor EU, kada je okrenuo zapadno da preleti teritoriju Bugarske.Iako “Belavia” formalno još nije odustala od slotova za ovo ljeto koji je uzela od Aerodroma Crne Gore (ACG) na aerodromu Tivat, izvjesno je da u dogledno vrijeme neće biti ništa od saobraćaja te kompanije za Crnu Goru.

To je ogromna šteta za ACG koji je prema ranijim najavama “Belavie” ove sezone trebalo da imaju više od 300 rotacija svojih aviona u tivatskoj vazdušnoj luci, kao i za crnogorsku turističku industriju koja će ostati bez nekoliko hiljada gostiju iz Bjelorusije.

“Belavia” je iz Minska za Tivat ove sezone počela da saobraća početkom maja i namjeravala je da sa dva nedjeljna leta, postepeno tokom ljeta na toj liniji povećava broj sedmičnih letova, dok ih ne bude jedan svakog dana u sedmici.

Osim ovih, “Belavia” je tražila slotove i za dva sedmična leta za Tivat iz Bresta, te po jednu rotaciju nedeljno iz Gomela, Grodna i Vitebska.

Samit EU je prošle nedelje odlučio da zatvori svoj vazdušni prostor za avione iz Bjelorusije i da sankcioniše režim predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.Ostaje da se vidi kak oje juče avio prešao preko dijela vazdušnog prostora EU i dali će ubuduće zaobilaznom i dužom rutom dolaziti do Crne Gore. EU je to uradila zbog poteza Lukašenka da silom u Minsk preusmjeri putnički avion irske komapnije “Ryanair” koji je letio iz Atine za Viljnus u Litvaniji, kako bi uhapsio opozicionog novinara i disidenta Romana Protaseviča koji je bio među putnicima.

Let “Ryanaira”, prema zvaničnim tvrdnjama bjeloruskih vlasti, preusmjeren je u Minsk zbog navodne prijetnje bombom. Kada se avion prizemljio u glavnom gradu Bjelorusije, tamošnje vlasti su uhapsile Protaseviča.

Na samitu u Briselu 24. maja je 27 država članica EU zatražilo od svojih avio-kompanija da izbjegnu prelet Bjelorusije, a zahtijevale su i da se odmah Protasevič pusti na slobodu i njegova djevojka.

Sankcije EU prema Bjelorusiji su indirektni, ali drastičan udar na crnogorsku ekomoniju jer je iz sličnih političkih razloga i pridruživanja naše države svim sankcijama koje je EU proteklih godina uvela Rusiji zbog aneksije Krima i postupanja Moskve sa tamošnjim opozicionarima, Crna Gora već godinu bez direktnih avio-veza sa Rusijom. Moskva ne želi da dozvoli ni svojim, ni crnogorskoj avio-kompaniji da lete između dviju država, što se posebno loše odražava na poslovanje aerodroma Tivat kojem su ruske avio-kompanije i putnici iz te države minulih godina bile glavno tržište. S. L.

Infobox Text/Izjava Citat - Por ectem quaerum sitati blautatia sequatios conectium lam eium corepre pudigen dandae nihiti quis et apid quunt, cusda dolor nihiti sam adis aut atur? Ad quassitatur seque esciam rae nonecerovidi aut ad mosa volor aut ut qui alitatet volore nullore ru

Bonus video: