Budžet preduslov za dalji razvoj crnogorske poljoprivrede

“Svaki dan daljeg odlaganja donosi sve teže posljedice i značajno smanjuje mogućnost za uspješnu realizaciju planiranih mjera iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede”

1756 pregleda 4 komentar(a)
Ministar Aleksandar Stijović, Foto: Savo Prelević
Ministar Aleksandar Stijović, Foto: Savo Prelević

Usvajanje Predloga zakona o budžetu za ovu godinu preduslov je daljeg razvoja crnogorske poljoprivrede, saopštili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i pozvali poslanike u Skupštini da se o njemu izjasne.

Iz Ministarstva su podsjetili da je usvajanje budžeta preduslov za donošenje podzakonskih akata, programa i drugih dokumenata iz oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i da je njegovo nedonošenje uslovilo kašnjenje u usvajanju Agrobudžeta.

“Svaki dan daljeg odlaganja donosi sve teže posljedice i značajno smanjuje mogućnost za uspješnu realizaciju planiranih mjera iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede”, upozorili su iz tog Vladinog resora.

Oni su dodali da nedonošenje budžeta nanosi ozbiljne probleme poljoprivrednicima u primjenjivanju mjera direktnog plaćanja, naročito u stočarstvu i biljnoj proizvodnji. Poljoprivredni proizvođači su svoje planove i investicije bazirali na dosadašnjoj praksi da se dio sredstava uplati u prvoj polovini godine.

“Ugrožena proljećna sjetva i sadnja nanosi štetu domaćem tržištu, pa dalje odlaganje, s obzirom na regionalne probleme na tržištu stočne hrane, dodatno ugrožava proizvođače”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da se najveći broj mjera u okviru Agrobudžeta sprovodi kroz mjere ruralnog razvoja, a da kašnjenje u donošenju pravnih akata dovodi do kašnjenja u objavljivanju javnih poziva, zbog čega može doći do smanjenja broja zainteresovanih za realizaciju investicija.

Iz Ministarstva su objasnili da u tom resoru postoji procedura koja obuhvata niz aktivnost, kao što su izlazak službi na teren i kontrola poljoprivrednih proizvođača, za šta je neophodno vrijeme. Odlaganjem Agrobudžeta u velikoj mjeri je skraćen period za implementaciju, što prouzrokuje dodatne probleme u unutrašnjoj organizaciji.

Predstavnici Ministarstva su upozorili i da neusvajanje budžeta uzrokuje znatne probleme za sektor šumarstva i drvne industrije, jer se, između ostalog, program gazdovanja šumama može usvojiti tek nakon toga.

“Bez programa gazdovanja šumama nije moguće uraditi plansku dokumentaciju, što su poslovi koji su sezonskog karaktera. Nije moguće obaviti sječu i davanje šuma na korišćenje. Ključna opasnost je nestašica drvnih proizvoda što može uzrokovati gašenje proizvodnje u drvoprerađivačkoj industriji”, saopštili su iz Ministarstva.

Oni su naveli da je u prva četri mjeseca došlo do pada proizvodnje u šumarstvu od 93,5 odsto u odnosu na isti period prošle godini. Bez usvojenog budžeta prihodi od šumarstva usljed pada proizvodnje bili bi drastično smanjeni, a time ugroženi i budžeti opština na sjeveru, koji prihoduju 70 odsto sredstava iz naknada za korišćenje šuma.

Iz Ministarstva su podsjetili da se i program vodoprivrede usvaja nakon budžeta i da bez njega nije moguće krenuti u procedure izrade novih vodovoda u Crnoj Gori, zbog čega je 20-ak vodoprivrednih objekata trenutno na čekanju.

“Zbog kašnjenja usvajanja budžeta kasniće se i sa realizacijom sredstava namijenjenih za utvrđivanje predloga prioritetnih oblasti od javnog interesa za finansiranje projekata i programa u oblasti zaštite životne sredine – zaštita voda”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da Komisija za raspodjelu sredstava do usvajanja budžeta nije u mogućnosti da objavi konkurs za finansiranje tih projekata.

Kada je riječ o međunarodnim projektima, neophodno je usvajanje budžeta da bi se obezbijedio dio nacionalnog učešća u projektu, zbog čega se ne može početi rad na njegovoj realizaciji.

“Neusvajanje budžeta uslovljava zastoj i u realizaciji MIDAS 2 i IPARD II projekata, jer sredstva obezbijeđenja za grant podršku za ruralni razvoj i ribarstvo ne mogu biti iskorištena planiranom dinamikom, a usko su povezana sa usvajanjem budžeta, odnosno Agrobudžeta”, rekli su iz Ministarstva.

Oni smatraju da kašnjenje u usvajanju i objavljivanju Agrobudžeta predstavlja svojevrstan izazov prvenstveno administraciji Ministarstva poljoprivrede, koja je u ovakvim uslovima pristupila pokretanju i sprovođenju svih zakonom dozvoljenih mehanizama kako bi poljoprivredni proizvođači što lakše prevazišli period do njegovog objavljivanja.

“Pokretanjem mehanizma privremenog finansiranja, do sada je, na mjesečnom nivou, obavljana isplata redovnih obaveza poljoprivrednim proizvođačima. Sve pripadajuće premije po tom osnovu isplaćene su u istom obimu i dinamikom kojom bi bile realizovane i da je Agrobudžet usvojen u prvom kvartalu ove godine”, saopšteno je iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da su korisnici staračkih naknada sva pripadajuća primanja po tom osnovu ostvarivali redovno i bez kašnjenja.

Iz Ministarstva su poručili da će sve zasađene i zasijane površine poljoprivrednog zemljišta ove godine biti subvencionisane.

“Svako grlo stoke u sistemu premija biće isplaćeno, svaki litar mlijaka predat mljekari ili prerađen. Sve investicije u oblasti ruralnog razvoja obuhvaćene setom mjera podrške biće podržane od Ministarstva, uz poštovanje procedura i zakonskih normi”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo, prema riječima njegovih predstavnika, ima cilj da procenat iskorištenosti sredstava podrške koja su opredijeljena ove godine bude što veći, kako bi osigurali stabilnost dohotka poljoprivrednih proizvođača, ojačali njihovu konkurentnost i u krajnjem osnažili sektor u cijelini.

Oni su poručili da će Vlada i Ministarsvo uticaj kašnjenja objavljivanja budžeta na njegovu realizaciju svesti na najmanju moguću mjeru, a u najvećoj mogućoj biti na raspolaganju korisnicima podsticaja.

“Apelujemo na političke subjekte da u cilju opšteg održanja ekonomske stabilnosti, privrednog razvoja u zemlji i pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima, što prije usaglase stavove i izglasaju Predlog zakona o budžetu kao apsolutni preduslov za dalje održanje i razvoj crnogorske poljoprivrede”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: