Od EPCG 2,5 miliona čim Opština završi posao

Izvršni direktor Nikola Rovčanin istakao da će sav iznos za toplifikaciju Pljevalja dati odmah, a ne u ratama kako je ranije planirano

6150 pregleda 9 komentar(a)
Foto: EPCG
Foto: EPCG

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) uplatiće dva i po miliona eura za toplifikaciju Pljevalja, kada lokalna uprava izradi projektnu dokumentaciju i izabere izvođača radova.

To je kazao izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

Rovčanin je istakao da je EPCG spremna da odmah uplati 2,5 miliona eura izvođaču radova, koje je kompanija ranije odobrila za toplifikaciju grada, iako je bila dogovorena dinamika uplate donacije po godinama.

Mi ćemo ta sredstva dati, ali daćemo ih izvođaču i daćemo ih kada postane izvjesno da je lokalne samouprava uradila svoju stranu priče. Kada kažu, našli smo, toliko košta, izvolite. Dakle, ovdje je potrebna aktivnost lokalne samouprave, kako bi paralelno krenuli sa projektom toplifikacije. Novac... je spreman”, rekao je Rovčanin za Televiziju Pljevlja.

Prema dinamici uplata po godinama, koju je odredilo prethodno rukovodstvo EPCG, ove godine je trebalo da izdvoji 500.000 eura, naredne još toliko.

“Imajući u vidu značaj projekta i dinamiku radova, ta odluka mora da se promijeni. Ukoliko lokalna samouprava uradi svoj dio posla, odmah će i dobiti taj novac. Za nas to nije nikakav problem. Dakle, očekujemo ubrzanje na tom planu”.

Rovčanin je istakao da je neophodno uraditi projekat, raspisati tender i izabrati izvođača.

On je ranije, kao opozicionar, često kritikovao EPCG zbog neispunjavanja obaveza vezano za toplifikaciju, a lokalnu vlast zbog nečinjenja da se ta donacija realizuje.

Prethodna Vlada je 2019. obavezala Opštinu Pljevlja da krene u aktivnosti koje se odnose na eksproprijaciju zemljišta i rješavanje imovinsko pravnih odnosa, na parcelama preko kojih bi prošao vod tople vode za napajanje sekundarne mreže budućeg sistema daljinskog grijanja u Pljevljima.

Tada je rečeno i da će sredstva za eksproprijaciju biti obezbijeđena iz već odobrenog budžeta za izgradnju toplane.

Opština i Uprava javnih radova su obavezane da krenu u izbor izvođača za izradu studije za procjenu konzuma koji će biti napajan iz toplotnog izvora TE Pljevlja i krenu u realizaciju izrade projekta primarnog voda sistema daljinskog grijanja od TE Pljevlja do centra grada, uz izgradnju izmjenjivačke stanice.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma trebalo je da izradi projekat energetske efikasnosti...

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović, kazao je ranije “Vijestima” da su uradili ono što su dobili u obavezu od prethodne Vlade - “da izradimo projektnu dokumentaciju i da pripremimo tendersku dokumentaciju”.

“Uradili smo analizu konzuma, i procjenu vrijednosti projekta koji će koštati oko devet miliona eura sa PDV-om. O tome smo informisali Vladu i tražili od EPCG da nam prebaci novac, kako bismo mogli da tražimo realizaciju ovog projekta ove godine od strane države, jer implementacija toliko velikog projekta zbog svoje kompleksnosti zahtijeva učešće države. Tako smo se dogovorili sa prethodnom Vladom, a očekujem podršku o tom pitanju i od nove Vlade. EPCG smo tražili da nam novac uplati, ali još ga nismo dobili“, kazao je krajem prošle godine Golubović.

Rovčanin je istakao da će ekološkom rekonstrukcijom Termoelektrane Pljevlja, koja podrazumijeva i izgradnju baznog izvora za toplifikaciju grada, Pljevlja dobiti uređen objekat koji neće biti zagađivač po međunarodnim ekološkim standardima.

Bonus video: