Deficit budžeta 142 miliona eura

Državna kasa od januara prihodovala 491,8 miliona što je 3,5 miliona više u odnosu na planirano

4887 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Deficit budžeta od početka godine do maja iznosio je 142 miliona eura i za 63,8 miliona eura je manji u odnosu na planirani, navodi se u izvještaju Ministarstva finansija i socijalnog staranja o izvršenju budžeta za prva četiri mjeseca ove godine.

Izvještaj ministarstva pokazuje da je za isti period prihod budžeta bio 491,8 miliona što je u odnosu na uporedni period 2020. godine manje za 8,5 miliona, ali je u odnosu na plan više za 3,5 miliona.

“Imajući u vidu da je od kraja marta prošle godine na snazi bila potpuna obustava za najveći dio privrednih djelatnosti, pad prihoda je značajno usporen. Očekujemo da će u narednom periodu prihodi početi da bilježe rast u odnosu na prethodnu godinu zbog poboljšanje epidemiološke situacije, te posljedično tome i ublažavanje epidemioloških mjera”, objasnili su iz ministarstva.

Za četiri mjeseca izdaci budžeta su bili 633,9 miliona što je u odnosu na plan manje za 60,3 miliona, dok su se u odnosu na prošlu godinu uvećali za 10,9 miliona, jer je izdvojen novac za osnivački kapital kompanije “Air Montenegro”.

“Kod kategorije naknada nastavlja se da se bilježi rast od 52,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kao i 12,1 odsto u odnosu na plan, kao rezultat naplate koja se ostvaruje po osnovu primjena programa ekonomskog državljanstva”, piše u dokumentu.

Prema izvještaju, najveće negativno odstupanje u odnosu na uporedni period prethodne godine zabilježeno je kod kategorija porez na dodatu vrijednost i akciza u iznosu od 6,6 miliona eura, dok je naplata prihoda od akciza veća od planirane za 4,6 odsto.

Vrijednost realizovanih kapitalnih izdataka za četiri mjeseca je 41,8 miliona što je manje za 17,1 milion od planiranih, dok su u odnosu na uporedni godišnji period prošle godine manji za 2,2 miliona. I

Bonus video: