Lepa Aleksić šesti put vršilac dužnosti direktora

Ministarstvo ekonomskog razvoja na jesen najavljuje konkurs za izbor direktora Agencije

9413 pregleda 1 komentar(a)
Od sredine 2018. godine na poziciji v. d.direktora: Aleksić, Foto: Igor Šljivančanin/Skupština CG
Od sredine 2018. godine na poziciji v. d.direktora: Aleksić, Foto: Igor Šljivančanin/Skupština CG

Vlada je Lepu Aleksić u aprilu izabrala ponovo za vršioca dužnosti direktora Agencije za zaštitu konkurencije (AZK), dok će prije isteka njenog mandata u oktobru na vrijeme biti preduzeti koraci za imenovanje direktora, rečeno je zvanično “Vijestima” u Ministarstva ekonomskog razvoja(MER).

AZK je od jula 2018. godine bez direktora, a izvršna vlast od tada svakih šest mjeseci Aleksićevoj produžava status vršioca dužnosti.

“Trenutni vršilac dužnosti direktora AZK je na tu poziciju izabaran u aprilu ove godine što znači da je u važećem mandatu do oktobra, ali će svakako, prije isteka mandata, blagovremeno biti preduzeti potrebni koraci za imenovanje direktora. Lepoj Aleksić je ovo šesto imenovanje. To ne znači da je ona sada nezakonito na toj poziciji jer član 61 Zakona o državnim službenicima i namještenicima ne propisuje ograničenje u broju mandata vršioca dužnosti”, kazali su u MER-u.

Vlada je sredinom prošlog mjeseca utvrdila izmjene i dopune zakona o zaštiti konkurencije kojima se mijenjaju uslovi za imenovanje direktora AZK.

“Po sada važećem zakonu direktor AZK, zamjenik direktora, odnosno pomoćnik direktora za oblast zaštite konkurencije treba da ispunjava sljedeće uslove - da je crnogorski državljanin sa prebivalištem u Crnoj Gori, da ima najmanje VII-1 nivo kvalifikacije obrazovanja iz oblasti prava ili ekonomije, najmanje pet godina radnog iskustva iz oblasti zaštite konkurencije. Pomoćnik direktora AZK nadležan za oblast državne pomoći treba da ima i najmanje pet godina radnog iskustva iz oblasti državne pomoći. Ministarstvo je sačinilo nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti konkurencije koji je u skladu sa EU i nacionalnom regulativom. Predlogom je predviđeno da se mijenjaju uslovi za direktora i zamjenika direktora, pa direktor i zamjenik može biti lice koje pored opštih uslova utvrđenih zakonom ispunjava i to da je crnogorski državljanin sa prebivalištem u Crnoj Gori, ima najmanje VII-1 nivo kvalifikacije obrazovanja iz oblasti prava ili ekonomije i ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja ili pet godina radnog iskustva na drugim poslovima”, objašnjeno je iz MER-a.

AZK od sredine 2018. godine funkcioniše kao nezavisna institucija koja kontroliše dodjelu državne pomoći, a zbog tog novog posla ima drugačiji menadžemt. Osim direktora, AZK ima dva pomoćnika od kojih je jedan za sektor kontrole državne pomoći, a drugi za zaštitu konkurencije, kao i odbor direktora sa predsjednikom i dva člana. Jednog člana u odbor direktora predlaže ministarstvo ekonomije, a drugog ministarstvo finansija. Vlada bira direktora AZK i njegove pomoćnike.

Ove promjene su bile nužne da bi se ispunila mjerila iz pregovaračkog poglavlja 8 koje se odnosi na zaštitu konkurencije.

Iz Evropske komisije su u nekoliko posljednjih izvještaja o napretku Crne Gore upozorili da se mora ojačati nezavisnost AZK, kao i da ta institucija mora biti proaktivnija u samostalnom pokretanju postupaka o kontroli dodjele državne pomoći i narušavanju konkurnecije.

Bonus video: