Finansijska stabilnost očuvana na kraju prvog kvartala

Na današnjem sastanku razmatrani Izvještaj o radu Savjeta u prošloj godini i Informacija o stanju finansijske stabilnosti za prvi kvartal ove godine

3504 pregleda 0 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Centralna banka Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Stabilnost finansijskog sistema na kraju prvog kvartala ove godine je očuvana, dok su rizici ocijenjeni umjerenim rangom, zaključeno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

Kako je saopšteno iz Centralne banke Crne Gore (CBCG), na današnjem sastanku razmatrani su Izvještaj o radu Savjeta u prošloj godini i Informacija o stanju finansijske stabilnosti za prvi kvartal ove godine.

„U Izvještaju o radu Savjeta za finansijsku stabilnost u 2020. godini je istaknuto da je očuvanje finansijske stabilnosti u prethodnoj godini bilo obilježeno kontrolom rizika koji su, usljed pandemije koronavirusa, imali uzlazni trend“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su, zbog pandemijskih uslova poslovanja, gotovo svi aspekti finansijske stabilnosti bili izloženi većem riziku.

Konstatovano je, kako se navodi, da je bankarski sektor, uprkos brojnim izazovima, a zahvaljujući naslijeđenom dobrom rizičnom profilu, prudencionom djelovanju Centralne banke i umjerenim kreditnim politikama, očuvao stabilnost.

Iz CBCG su kazali da, godinu nakon uticaja pandemije, bankarski sektor karakteriše visoka likvidnost i solventnost, a da je kreditni rizik pod kontrolom.

„Međutim, iako je ovaj rizik za sada ocijenjen umjerenim, ukidanje mjera Centralne banke i potencijalno produžen uticaj krize i razvoja neizvjesnosti zbog pandemije, moglo bi uticati na porast ove ranjivosti“, navodi se u saopštenju.

Iz CBCG su kazali da su trendovi na tržištu kapitala i tržišta osiguranja imali stabilan razvoj, iako se osjetio uticaj krize.

Efekat je, kako se dodaje, posebno vidljiv na tržištu kapitala koje je smanjeno, dok je tržište osiguranja pokazalo adekvatan stepen otpornosti.

„U sektoru osiguranja stabilnost je blago osnažena i pokazatelji ukazuju na pozitivne stope rasta ove djelatnosti, iako i dalje uz očiglednu dominaciju obaveznih vrsta osiguranja“, navodi se u saopštenju.

Savjet je ocijenio da je, uprkos brojnim izazovima, finansijska stabilnost tokom prethodne godine, kroz sve kvartale, bila očuvana, dok je rizik ocijenjen umjereno stabilnim rangom uz pojačano prisustvo određenih rizika.

Stoga je, kako se navodi, neophodno kontinuirano pratiti rizike i usmjeravati mjere monetarne i fiskalne politike na njihovo smanjenje.

„Razmatrajući Informaciju o stanju finansijske stabilnosti za prvi kvartal 2021. godine, konstatovano je da je ekonomska aktivnost u eurozoni u prvom kvartalu ove godine zabilježila pad od 0,6 odsto u odnosu na posljednji kvartal prošle godine“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se i da su ekonomije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine ostvarile rast od 6,4 odsto, odnosno 0,6 odsto.

„Što se domaćeg makroekonomskog okruženja tiče, industrijska proizvodnja je u prva tri mjeseca 2021. u odnosu na isti period prethodne godine ostvarila rast od 11,8 odsto", kazali su iz CBCG.

Oni su naveli da je zabilježen pad u broju dolazaka turista i ostvarenih noćenja (57,1 odsto, odnosno 49,7 odsto), kao i pad prometa u trgovini na malo za sedam odsto.

Iz CBCG su kazali da su izvorni prihodi budžeta u prvom kvartalu ove godine, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, za 4,8 odsto viši od planiranih, dok su budžetski rashodi za 14,6 odsto niži u odnosu na plan.

„Budžetski deficit za prvi kvartal ove godine iznosio je 2,2 odsto prognoziranog godišnjeg bruto domaćeg proizvoda“, navodi se u saopštenju.

Konstatovano je da bankarski sektor karakteriše adekvatna kapitalizovanost, izražena koeficijentom solventnosti, koji je, na kraju marta, iznosio 19,3 odsto.

„Učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima je na kraju prvog kvartala tekuće godine iznosilo 5,45 odsto, što je za 0,36 procentnih poena više u odnosu na uporedni period 2020“, kazali su iz CBCG.

Navodi se da je u prvom kvartalu ove godine zabilježen nastavak rasta depozita i kreditne aktivnosti banaka, kao i blagi pad kamatnih stopa.

„U prvom kvartalu ove godine privredi je odobreno 119,5 miliona EUR novih kredita, što je 11,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine“, kaže se u saopštenju.

Savjet je, na osnovu analize uticaja različitih faktora, zaključio da je stabilnost finansijskog sistema na kraju prvog kvartala 2021. godine očuvana, dok su rizici ocijenjeni umjerenim rangom.

Bonus video: