Unija poslodavaca: Fiskalizacija neće suzbiti sivu ekonomiju

Unija poslodavaca tvrdi da će oni koji legalno posluju podnijeti teret fiskalizacije, a da će oni koji rade u sivoj zoni svakako ostati van sistema

6322 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zakon o fiskalizaciji ne nudi način da se obuhvati promet proizvoda i usluga kod onih koji rade van legalnih tokova, tako da svi koji su trenutno van sistema fiskalizacije i dalje će ostati van njega i biće privilegovani u odnosu na ona preduzeća koja su registrovana i nose kompletan fiskalni teret. To je rečeno iz Unije poslodavaca (UPIC) “Vijestima” povodom stupanja na snagu ovog zakona 1. juna.

Prema podacima Uprave prihoda i carina (UPCG) do juče je u sistem fiskalizacije ušlo oko 15.000 firmi.

Iz UPCG su kazali da ni ukupni pravni okviru, a ne samo zakon o fiskalizaciji ne nudi način da se obuhvati promet proizvoda i usluga kod onih koji rade van legalnih tokova.

“Siva zona ostaje nedodirljiva. Proteklih mjeseci, zbog izvjesnog, zakonom predviđenog početka primjene projekta fiskalizacije, intenzivirali smo komunikaciju sa našim članstvom i ukupnim realnim sektorom uopšte. U tom procesu, Ministarstvo finansija Uprava prihoda i carina, pokazali su proaktivan pristup i partnerski odnos prema poreskim obveznicima, u otklanjanju tehničkih i normativnih nejasnoća i problema, te mogu služiti kao dobar primjer dvosmjerne komunikacije privrednika sa državnom upravom, kao neophodan uslov za donošenje efikasnih i sprovodivih javnih politika”, kazali su u UPCG.

Iz Unije su podsjetili da se godinama unazad dosljedno zalažu za unapređenje poslovnog ambijenta koji se sa aspekta poreske politike postiže kroz uspostavljanje poreske discipline, neselektivnost u sprovođenju mjera za njeno postizanje, te proširenje poreskog obuhvata, kao jedan od osnovnih preduslova za smanjenje fiskalnog opterećenja privrede.

“Od početka smo bili aktivni u procesu donošenja i primjene zakona o fiskalizaciji. Iako se radi o značajnom projektu za evidenciju i naplatu poreskih prihoda, koji je prvenstveno bio dobro zamišljen, on predstavlja dodatan vid nameta, koji će nesumnjivo dodatno usložiti poslovanja privrednika u Crnoj Gori, makar u ovoj prvoj fazi dok se ne otklone uočeni tehnički problemi koji proističu iz specifičnosti nekih poslovnih procesa ili pojedinih privrednih djelatnosti”, ocijenili su u UPCG.

U vezi toga, kako kažu, oglašavali su se više puta, ukazujući na izuzetno složenu situaciju u kojoj se nalazi ogroman broj privrednih subjekata.

“Posebno imajući u vidu nastale vanredne okolnosti prouzrokovane pandemijom, koje su dovela brojna preduzeća da posluju na granici održivosti i svakodnevno se bore da izmire obaveze koje imaju prema zaposlenima i državi, dobavljačim, bankama. Za jedan dio preduzeća, pandemija je rezultirala ne samo padom, već i potpunim izostankom prihoda, što je kod nekih preduzeća dovelo do djelimičnog, a kod izvjesnog broja i do potpunog prestanka djelatnosti. Očekivanja od primjene ovog zakona su velika. Međutim, brojne poteškoće na koje smo upućivali i u prethodnom periodu i sada u prvim danima njene primjene, nisu otklonjene. Prema informacijama koje nam stižu od članstva, veliki broj privrednika je relativno kasno počeo sa pripremama, te su tako mnogi, čekajući posljednji trenutak, prvi dan primjene elektronske fiskalizacije dočekali nespremni”, kazali su u Uniji.

Kazne za sve koji se ne prijave za fiskalizaciju su od 650 eura do 40 hiljada eura, a predviđena je i zabrana obavljanja djelatnosti 90 dana.

Bonus video: