Konjević: Ako je ko zaslužio da bude smijenjen to je rukovodstvo Agencije za zaštitu konkurencije

“Ako vam nije bila dostavljena dokumentacija vi ste trebali Vladi da zabranite takvo djelovanje, jer vam zakon daje pravo za to. Ko će danas da vrati dati novac koji je nije dat u skladu sa zakonom i da li za to neko treba da odogovara”, upitao je Konjević.

27575 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Pritnscreen
Foto: Pritnscreen

Poslanik Socijaldemotraske partije (SDP) Raško Konjević kazao je danas u Skupštini da ako je neko zaslužio da bude smijenjen zbog nekvalitetnog rada, kada dođe nova vlast, to je Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) i dodao da će sa obje ruke glasati za takav predlog ako uđe u skupštinsku proceduru.

On je naveo da je nerad Agencije u slučaju državne pomoći od 155 miliona eura Montengro Airlines-u doveo do toga da se ta avio kompanija nalazi u stanju u kakvom se danas nalazi.

“Ako vam nije bila dostavljena dokumentacija vi ste trebali Vladi da zabranite takvo djelovanje, jer vam zakon daje pravo za to. Ko će danas da vrati dati novac koji je nije dat u skladu sa zakonom i da li za to neko treba da odogovara”, upitao je Konjević.

On je dodao da AZK ne daje mišljenje i o zakonitosti osnivanja nove avio kompanije “To Montenegro” od državnog novca.

Predsjednik Savjeta AZK Miodrag Vujović predstavio je izvještaj Agencije za 2019. godinu.

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović kazao je da je djelovanje Agencije za zaštitu konkurencije obesmišljeno u vrijeme Demokratske partije socijalista (DPS), što pokazuje i to da njihov izvještaj nije prošao skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović kazala je da je drastično narušeno pregovaračko poglavlje Evropske unije koje se tiče zaštite konkurencije “upumpavanjem” 155 miliona eura pomoći u Montenegro Airlines-u.

“Neodogovornost i bahaćanje bivše Vlade kada je u pitanju trošenje novca svih poreznih obveznika ogleda se i u tome što davaoci državne pomoći u većini slučajeve nisu ni dostavljeli podatke o pomoći AZK-u ili su ih dostavljali nepotpuno”, kazala je Popovič.

Dodala je da to svakako ne abolira AZK, jer su morali da natjeraju davaoce državne pomoći da poštuju zakon.

Ona je navela da će glasati protiv ovog izvještaja.

Poslanica Socijalističke narodno partije (SNP) Danijela Đurović kazala da dosadašnji rad Agencije nije adekvatan, jer je prije svega zakazala u dijelu državne pomoći.

“Govorim prije svega o pomoći Montenegro Airlines-u i pomoći Kombinatu aluminijuma”, rekla je ona.

Vujović je kazao da AZK od kada je preuzela svoje nadležnosti od januara do oktobra 2019. godine nije mogla doći do nijednog podatka o kojima su poslanici govorili.

“Nije AZK čekala da joj se dostave podaci o državnoj pomoći, iako je to bilo njihova zakonska obaveza, nego smo urgencije slali državnim institucijama”, rekao je Vujović.

On je dodao nije bilo čekanje za pokretanje postupaka sa nivoa AZK u slučaju pomoći MA.

“O tome da li je Zakon o ulaganju o konsolidaciji MA u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći mi smo se izsjasnili u novembru 2019. godine. Tada smo dobili zakon”, rekao je Vujović

Vujović je kazao i da Agencija nema nadležnost da vrši kontrolu trošenja budžetskih sredstava.

Bonus video: