Brković nije platio ugovorenu cijenu

Radnici kolašinske “Impregnacije” deceniju i po čekaju isplatu otpremnina, optužuju i novu vlast

5273 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Bivši radnici nekadašnje kolašinske “Impregnacije drveta” apelovali su još jednom na resorna ministarstva i premijera Zdravka Krivokapića da se posvete rješavanju njihovog problema.

Riječ je o radnicima koji su ostali bez posla, nakon što je “Impregnaciju” kupio Dragan Brković.

Tvrde da, iako se to desilo prije deceniju i po, još nisu ispunjene obaveze koje su podrazumijevale isplatu otpremnina za 34 radnika koji su ostali bez posla.

Predstavnici bivših radnika tvrde da su se i novim ministrima finansija i poljoprivrede Milojku Spajiću i Aleksandru Stijoviću obraćali više puta, ali da im niko nije odgovorio. Tvrde da je i nova vlast “time pokazala koliko ih zanima muka radnika ‘Impregnacije’”.

Oni podsjećaju da je Brković nakon kupovine “Impregnacije” osnovao preduzeće “Vektra Nord”, koje je je već dvije godine u stečaju.

“Iz dopisa kojim je Privredni sud obavijestio ministra Milojka Spajića o hronologiji događaja u ‘Impregnaciji’, odnosno ‘Vektri nord’, vidi se da punih 12 godina Brković nije izmirio kupoprodajnu cijenu. Tako je, kako je Privredni sud obavijestio ministra, kupoprodajni ugovor raskinut tek 2019. godine, s obzirom na to da Brković nije izmirio oko 1,07 milona eura”, kažu bivši radnici.

Prema tom istom dopisu, kako tvrde, imovina nekadašnjeg preduzeća, nakon raskida ugovora i uvođenja stečaja u “Vektru Nord”, prodata je u julu prošle godine podgoričkoj firmi “MP Astra” za oko 921.000 eura.

Radnici su ranije kazali da neće novom vlasniku dozvoliti proizvodnju dok se država ne pobrine da obaveze prema radnicima budu izmirene.

Oni koji su nekad radili u “Impregnaciji” ističu da je njihova pozicija mnogo nepovoljnija od kolega koji su nastavili rad u preduzeću “Vektra Nord”.

Brković je, kako su obavijestili Spajića, iz Privrednog suda prilikom kupovine “Impregnacije” ugovorom preuzeo obavezu da će realizovati socijalni i investicioni program. Međutim, “socijalni i investicioni program nijesu navedeni u oglasu u prodaji kao obavezujući dio ponude, te nijesu imali nikakv uticaj na izbor ponuđača”.

Kako obavještavaju ministra iz Privrednog suda, tadašnji stečajni upravnik “Impregnacije” je u svom izvještaju naveo da su iz dijela kupoprodajne cijene koju je Brković uplatio izmirena sva “prioritetna potraživanja”, pa i obaveze prema radnicima.

Osim što tvrde da to nije tačno, bivši radnici kažu i da je “zbunjujuće još nekoliko detalja iz dopisa Privrednog suda”. Između ostalog, i razlika u datumu i broju kupoprodajnog ugovora koji oni posjeduju, u odnosu na kupoprodajni ugovor koji navode iz suda.

“U dokumentaciji koju mi posjedujemo je ugovor sklopljen između stečajnog upravnika ‘Impregnacije’ i Brkovića 8. avgusta 2007. godine, a Privredni sud sada pominje ugovor sklopljen dan kasnije. I brojevi pod kojima su zavedeni ti ugovori su različiti. Mnogo je nejasnoća, a jedno je jasno - da mi 15 godina čekamo da ostvarimo svoja prava”, zaključuju bivši radnici “Impregnacije”. D.Š.

Bonus video: