"TO JEDINO MOGU VLADA I SKUPŠTINA"

Đukanović: Sve i da hoću, nemam ovlašćenja da prodam EPCG

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je za TV Vijesti da je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović pregovarao o prodaji te kompanije mimo znanja Vlade sa jednom stranom vladom

21602 pregleda 72 reakcija 72 komentar(a)
Đukanović, Foto: Luka Zeković
Đukanović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore saopštio je da i sve da hoće, a neće, nema zakonska ovlašćenja da proda EPCG.

"I kada bi svih sedam članova Odbora direktora EPCG bilo za to da se Elektroprivreda proda to bi imalo zakonsko utemeljenje i važnost kao da smo odlučili da prodamo Mančester Junajted ili Real Madrid", navodi Đukanović u reagovanju.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je za TV Vijesti da je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović pregovarao o prodaji te kompanije mimo znanja Vlade sa jednom stranom vladom.

Đukanović navodi da Elektroprivredu jedino može da proda Skupština akcionara, odnosno Vlada, uz saglasnost Skupštine Crne Gore, koja je vlasnik više od 98% EPCG. "Ostalo je nejasno ko je i kakvu ulogu imao u pripremi prodaje Elektroprivrede. Kakva je uloga ministra Mladena Bojanića koji je Vladi predložio jedan Odbor direktora, a Krivokapić mu na Vladi promijenio taj Odbor, da bi mu pokazao ko je glavni i bez koga ne može ništa da se radi sa "kokom nosiljom", ističe Đukanović.

Đukanović navodi da je Krivokapić neopravdano zabrinut i ljut zbog susreta sa ministrima iz Vlade Srbije, a u reagovanju se bavi i tekstovima jednog od vlasnika Vijesti Željka Ivanovića. "Pomisliti da se u tim susretima moglo razgovarati o prodaji EPCG, prejaka je konstrukcija i za najlakovjernije, a ne za jednog čovjeka koji je i premijer. Ja sam ozbiljan čovjek i žao mi je što moram na ovakve javne prozivke premijera Krivokapića da pojašnjavam elementarne stvari i dovodim ga u neprijatnu situaciju. Strah me je da će ljudi zaključiti da premijer ne zna baš mnogo o poslu kojim se bavi. Umjesto da mu bude na ponos što državne činovnike iz Crne Gore, pa i jednog predsjednika Odbora direktora, primaju na tako visokom nivou, očigledno iskazujući na taj način spremnost za saradnju sa ciljem razvoja energetskog sektora kao jednog od najznačajnijih za celokupan privredni razvoj regiona, premijer se ponaša kao neko kome je uzeta lopta, pa zbog toga i utakmica ne može da se igra. Još jednom da saopštim opštepoznatu činjenicu, Zakonom o državnoj imovini članom 29 je predviđeno da: "O raspolaganju stvarima i drugim dobrima u državnoj imovini iznad vrijednosti od 150.000.000€, na predlog Vlade, odlučuje Skupština Crne Gore". Postoji i na desetine drugih propisa i akata koji sprečavaju suludu konstrukciju da bi neki odbor direktora, pa samim tim i EPCG, mogao da izvrši prodaju kompanije koja im je data na privremeno upravljanje. Nema sumnje da Zdravko Krivokapić ovo ne zna, jer da zna, ne bi ovako javno rizikovao da se kompromituje. Napada me besmislicama, jer me optužuje da sam htio da uradim nešto što nije moguće uraditi! Jedno znam da istina uvjek pobeđuje, a ja govorim istinu", zaključuje Đukanović.

Preporučujemo za Vas