radnici kompanije "adriatic properties":

Ne prihvatamo ucjene, mi smo izgradili “Sveca”

Radnici “Adriatic propertiesa“ ne žele otpremnine i ponižavajuće poslove, već su angažovali advokatsku kancelariju koja će ih zastupati

22116 pregleda 396 reakcija 54 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Biljana Matijašević
Sveti Stefan, Foto: Biljana Matijašević

Radnici kompanije “Adriatic properties“, grčkog biznismena Petrosa Statisa i Malezijca Vei Seng Pue, neće prihvatiti ucjene, otpremnine i ponižavajuće poslove koji im se nude.

“Adriatic properties“ je dao rok za 43 radnika koji su više decenija radili u grad-hotelu “Sveti Stefan“ i “Vili Miločer“ da se do 15. juna izjasne prihvataju li da uzmu otpremnine i napuste firmu, ili će biti raspoređeni na poslove čišćenja javnih površina, bašta, šume i plaža.

“Koristićemo sva zakonska sredstva koja su nam na raspolaganju. Nećemo prihvatiti više nikakve ucjene, jer to smo jednom sve prošli prije 15 godina. Trudićemo se da dođemo i do premijera, ministara i da im kažemo šta je naš problem. Nijesmo neupotrebljivi, neko ko ne može da nađe posao, ali ne želimo da nas neko toliko potcjenjuje, da nas izbacuje đonom i metlom, jer mi tako nijesmo dočekali nikoga na Svetom Stefana“, kazao je u ime radnika koji su se okupili u upravnoj zgradi predsjednik sindikata “Adriatic propertiesa“ Bogdan Krsmanović.

Radnici na zboru u upravnoj zgradi
Radnici na zboru u upravnoj zgradifoto: Vuk Lajović

On je rekao da su im prije desetak dana izvršni direktor “Adriatic propertiesa“ i predstavnik “Amana“ saopštili da hoteli neće raditi i da traže drugi posao.

“Rečeno nam je da ko sebi može da nađe posao, “Aman” se neće naljutiti. To u prevodu znači da im više nijesmo potrebni i da možemo da idemo. Jedino što smo zvanično dobili od naše firme, “Adriatic propertiesa“, je ponuda za otpremnine i dat nam je rok da se do 15. juna izjasnimo. Kada dobijete ponudu za otpremnine to znači da ste nepoželjni i da treba da idete. Navedeni su kao obrazloženje ekonomski razlozi, ali mi dobro znamo kakvi su bili ekonomski razlozi prošle godine kada smo radili u gorim uslovima, pod koronom, i kada su isti ovi radnici sve iznijeli sami. Žalosno je što imamo kadrovsku službu koja se još nije udostojila da nam kaže šta možemo očekivati dalje“, kazao je Krsmanović.

Prema njegovim riječima u pitanju su 43 radnika koji su proveli svoj životni vijek na Svetom Stefanu.

“To su vrlo upotrebljivi ljudi, koji imaju svoje ime, prezime, zvanje, znanje, iskustvo i koji mogu da rade gdje hoće, ali koji žele da rade u svojoj matičnoj firmi. Neko njih sada tjera da idu da traže novi posao, da se dokazuju, a u svojoj firmi su davali sve od sebe da bude kako treba. Ne znamo koja je svrha svega toga. Rečeno nam je da se ne mogu dogovoriti sa lokalnom zajednicom oko korišćenja plaža. “Aman” i “Adriatic properties” su ovdje 14 godina, za to vrijeme se mogao naći neki modus. Nismo baš sigurni da je to razlog zbog čega hoteli ne mogu da rade. Vjerovatno je posrijedi nešto drugo. Ono što mi samo hoćemo je da radimo i da ostanemo u našoj matičnoj firmi, da se vratimo na svoja radna mjesta. Smatramo da se našim problemom moraju pozabaviti sve državne institucije, ali nažalost smo prepušteni sami sebi“, kazao je Krsmanović.

Radnici su poručili da su angažovali advokatsku kancelariju koja će ih zastupati.

“Nećemo se prepustiti da neko sa nama radi kako hoće, da se prema nama ophodi kako ne treba. Mi smo svoji na svome, nemamo razloga da idemo. Većina ovih ljudi ima staža koliko imaju godina pojedini menadžeri koji su ovdje bili. Pomagali smo u svim procesima, posebno prošle godine, kada nije bili dovoljno radne snage, kada smo se svi mi posvetili toliko firmi da smo radili na dva tri radna mjesta, počevši od nošenja, čišćenja, sređivanja, stavljanja svega u proces, čak smo i prebacli budžet koji je bio zacrtan. Ove godine smo dobili samo rečenicu da smo neproduktivni i da ne treba da budemo ovdje“, kazao je Krsmanović.

Naveo je da su ponuđene otpremnine male za ljude koji rade decenijama na Svetom Stefanu.

“Nijedan poslodavac se ne bi odrekao nijednog od ovih ljudi, ne bi rekao da ide, nego bi ga vrlo rado prihvatio i ostavio da radi. Mi smo u suštini najmanje krivi što hoteli nijesu otvoreni. Spremni smo i možemo hotel da otvorimo za pet dana. Ne znamo u kom smo sada statusu. Nijesmo dobili rješenja za odmore, ali dolazimo samovoljno i tako smo se dogovorili da pokažemo da smo mi lojalni firmi, da hoćemo da radimo. Tražimo samo posao koji nam pripada“, zaključio je Krsmanović.

Radnici su naveli da im se nudi da napuste posao, a mnogi od njih nijesu riješili ni stambena pitanja, a mnogi su i kreditno zaduženi.

Ako ne uzmu otpremnine, čistiće plaže, bašte, šumu...

Krsmanović je kazao da je od kompanije “Adriatic properties“, kao druga opcija, za stalne radnike koji ne prihvate otpremnine ponuđen aneks ugovora.

“Ponuđeno nam je da prihvatimo tri zanimanja sa smanjenim ličnim dohotkom - da budemo čistači javnih površina, da radimo na plaži ili u bašti. Zamislite jednog vrhunskog ugostitelja (poslastičar, kuvar, barmen…) da mora da ide u baštu. Mi smo tu baštu jednom prošli i toga se svi sjećaju kada smo radili, a nijesmo trebali. Krčili smo šumu, sve iz razloga da budemo što bolji, da prihvatimo novog poslodavca, novu firmu onako kako treba. Zauzvrat nismo dobili ništa. To je žalosno što se nije sjetio naš direktor da dođe i da nas zaštiti, a ne da nam nudi kojekve druge ponude. Nažalost kod nas su male plate. Pričamo da smo velika firma, ali su naše plate jako male. Primjera radi, 350 eura bi dobio svako ko bi otišao da čisti plažu, ko bi otišao u baštu, šumu. Ovdje imate ljude sa visokom školom, sa velikim iskustvom i koje svoje znanje mogu da naplate jako dobro. Činjenica je da neće da odu, a vidite koliko je to nepoštovanje prema njima“, kazao je Krsmanović.

On je rekao da se, dok se stalnim radnicima nude i otpremnine i da odlaze, zapošljavaju sezonski radnici na par mjeseci.

Preporučujemo za Vas