"enormno profitabilan biznis"

ASP: Blažu Đukanoviću tri miliona eura kroz subvencije koje plaćaju potrošači, a državi samo 250.000 naknade

"Nova Vlada je obećala reviziju projekata mHE, ali politički rastrzana između ličnih sujeta i pizmi političara sa svih strana, ni šest mjeseci od imenovanja, nije se ozbiljnije zagreblo po ovom gorućem pitanju, sa ciljem da se potrošači zaštite od neopravdanog nameta ispoljenog u subvencijama, odnosno biznisi privilegovanih do danas su neokrnjeni, dok se građanima i dalje žestoko zavlači ruka u džep, a sve zbog spornih odluka iz vremena vladavine partije Mila Đukanovića"

29663 pregleda 52 reakcija 53 komentar(a)
Mrdović, Foto: Boris Pejović
Mrdović, Foto: Boris Pejović

Zahvaljujući subvencijama, koje plaćaju potrošači kroz račune za struju, sin crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, Blažo Đukanović projektovao je da će njegovoj suvlasničkoj firmi "BB Hidro", za 12 godina rada male hidroelekrane (mHE) Bistrica u Kolašinu, ostati tri miliona eura čistog profita, a za to vrijeme će državi Crnoj Gori biti plaćeno samo 250 hiljada koncesione naknade, saopšteno je danas iz nevladine organizacije (NVO) Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

"Za isti period su godišnje profitne stope "BB Hidro" (odnos između profita i prodaje struje) projektovane između nestvarnih 50 i 60 odsto, što ukazuje da se radi o enormno profitabilnom biznisu, koji je zasnovan na neopravdanim subvencijama za crnogorske potrošače. U ekonomiji se visoko profitabilnim kompanijama smatraju one sa profitnom stopom većom od 15 odsto. Sve ovo otkriva biznis plan za izgradnju mHE Bistrica u Kolašinu, koji je urađen u oktobru 2018. godine, a koji je u posjedu nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu. Ova mHE počela je rad prošle godine i od tada je na računima potrošača", ističe se u saopštenju ASP koje potpisuje Ines Mrdović, pravna savjetnica pri ASP.

Iz ASP su dodali da se, pored ostaloga, u biznis planu "BB Hidro", kojim je tražen kredit od 1,5 miliona eura za nabavku mašina i opreme za mHE, a što je 40 odsto investicije navodi: "Crna Gora ima atraktivnu subvenciju za povlašćene proizvođače električne energije...ugovor se potpisuje na 12 godina".

"Preostalih 60 odsto, tj 2,2 miliona prikazano je kao sopstveno učešće kroz povezanu firmu "BB Solar", koja je obezbijedila pripremne radove za projekat mHE u Kolašinu ("BB Solar" se bavi energetskom djelatnošću i na državnim tenderima dobija značajne poslove). Kredit od 1,5 miliona eura je "BB Hidro" odobrio Investiciono razvojni fond (IRF), posredstvom Hipotekarne banke, uz rok otpate od deset godina, a u biznis planu se navodi da će investicija biti vraćena sredinom šeste godine, što je još jedan pokazatelj isplativosti gradnje mHE, za koje se već pokazalo da isključivu korist donose privatnim investitorima", kazali su iz ASP.

Iz te NVO navode i da se u biznis planu "BB Hidro", čiji su osnivači Blažo Đukanović i Ivan Burzanović. navodi i: "Vlasnici kompanije, sa dugogodišnjim menedžerskim iskustvom koje posjeduju, odlučuju se da započnu investiranje u obnovljive izvore energije i odlučuju da to bude rijeka Bistrica u Kolašinu. Značaj malih hidroelektrana je veliki, kako sa ekonomskog, tako i ekološkog aspekta."

"Kao prednosti mHE navode da one oplemenjuju okolinu i podstiču razvoj nerazvijenih područja u zemlji, pa kao primjere preciziraju navodnjavanje poljoprivrednih površina i snabdijevanje naselja i industrija, zatim da omogućavaju uzgoj ribe i razvoj male privrede putem izgradnje malih industrijskih kapaciteta u selima i naseljima. Navode i da su akumulacije na malim vodotocima vrlo atraktivne sa turističkog, sportskog, ribolovnog i rekreativnog aspekta, da mHE ne remete prirodnu ravnotežu i ne utiču na bitniju promjenu režima vodotoka, te tvrde da su standardi za zaštitu životne sredine, sa stanovišta ekološkog aspekta, u potpunosti zadovoljeni". rekli su iz ASP.

Oni poručuju i da uprkos takvim tvrdnjama, biznis plan ne sadrži niti jedno slovo o tome koliko će biti zaposleno lokalno stanovništva zbog izgradnje mHE Bistrica ili koji su to konkretno lokalni biznisi i turističke atrakcije, koje će njena izgradnja omogućiti u ovom području.

"Naprotiv, firma "BB Hidro" je kroz rijeku Bistricu provukla cijevi u dužini od oko 1,5 kilometara, a svi do sada realizovani projekti mHE na sjeveru zemlje pokazali su da se cijevima uzima voda iz rijeka, a time se ona otima od lokalnog poljoprivrednog stanovništva, čiji život zbog toga postaje nemoguć, dok rijeke presušuju u određenim periodima godine, i dolazi do teškog ugrožavanja životne sredine i biljnog i životinjskog svijeta u njima", rekli su iz ASP.

Navode i da firma "BB Hidro" ima subvencije na 12 godina za struju proizvedenu iz mHE Bistrica, a zatim još ostaje još 15 godina koncesionog perioda, kada će električnu energiju prodavati po tržišnim cijenama.

"Ova firma je dio konzorcijuma koji pokušava u Kolašinu da sagradi još jednu mHE, i to na rijeci Skrbuši, ali se dio mještana tog područja žestoko protivi njenoj izgradnji i sprječava radove već mjesecima. Tokom ove sedmice se čula i zabrinutost da li će rijeka Tara nestati, imajući u vidu da su u okolini Kolašina i Mojkovca njene pritoke napadnute gradnjom mHE. Nova Vlada je obećala reviziju projekata mHE, ali politički rastrzana između ličnih sujeta i pizmi političara sa svih strana, ni šest mjeseci od imenovanja, nije se ozbiljnije zagreblo po ovom gorućem pitanju, sa ciljem da se potrošači zaštite od neopravdanog nameta ispoljenog u subvencijama, odnosno biznisi privilegovanih do danas su neokrnjeni, dok se građanima i dalje žestoko zavlači ruka u džep, a sve zbog spornih odluka iz vremena vladavine partije Mila Đukanovića", zaključuje se u saopštenju ASP.

Preporučujemo za Vas