Šta su finansijski derivati i kako se može profitirati od njih?

Trgovci sve više koriste finansijske derivate kako bi mogli da zarade i na rastu i padu cijene sredstava

28842 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Limit Prime
Foto: Limit Prime

U neizvjesnim tržišnim uslovima, kakvi trenutno vladaju na internacionalnim tržištima zbog vijesti o rastućoj inflaciji i prekomjernom štampanju novca, trgovci sve više koriste finansijske derivate kako bi mogli da zarade i na rastu i padu cijene sredstava.

Finansijski derivati su instrumenti koji vam daju priliku da trgujete određenom vrstom proizvoda (obično akcijama, valutama, indeksima, zlatom, naftom), na način da ne postajete vlasnik tog proizvoda već zarađujete samo kada cijena proizvoda raste ili pada u zavisnosti od vaše pozicije.

O ovoj temi smo razgovarali sa Velimirom Anđušićem, rukovodiocem sektora za finansijske operacije, iz brokerske kuće Limit Prime Securites.

Kako funkcioniše trgovina finansijskim derivatima?

Trgovina na tržištu finansijskih derivata, kao jednim od najlikvidnijih tržišta, funkcioniše vrlo jednostavno. Sve što treba da uradite jeste da otvorite račun kod regulisaniog investicionog društva (brokera) i da koristeći pametni telefon, tablet ili lap top krenete u trgovinu. Za klijente koji trguju preko Limit Prime Securites AD, kompanija je omogućila besplatnu obuku kako bi lice koje je zainteresovano da krene sa trgovanjem imalo dovoljno znanja u korišćenju platforme.

Ko može da trguje?

Trgovati mogu sva lica sposobna da učestvuju u pravnom prometu, dakle punoljetna lica.

Da li uključuje rizik/benefite?

Kada su u pitanju rizici, trgovina izvedenim finansijskim instrumentima (finansijskim derivatima) može da uključuje značajan rizik od gubitka nekog ili pak čitavog iznosa uloženih sredstava, pa uvijek treba imati u vidu da ne ulažete onaj iznos sredstava koji ne možete da priuštite da izgubite. S druge strane, kada govorimo o benefitima to je svakako potencijalna zarada koju možete da ostvarite, koristeći sve prednosti trgovanja ovim instrumentima.

Koji bi bio savjet za početnike?

Velimir Anđušić - Rukovodilac sektora za finansijske operacije
Velimir Anđušić - Rukovodilac sektora za finansijske operacijefoto: Limit Prime

Ukoliko želite da započnete sa trgovanjem, savjetujem vam da počnete sa demo nalogom. Demo nalog vam omoguća da zakoračite u svijet trejdera na način što dobijate određeni iznos sredstava (virtuleni) sa kojim možete da trgujete. Zahvaljujući demo nalogu možete se upoznati sa programom za trgovanje, sa uslovima i načinima trgovanja, proučiti ponuđene instrumente kojima se trguje, provjeriti teoriju tehničke analize kako bi se odredio trend kretanja cijena proizvoda i sl. Dakle, demo nalog vam može služiti kao dobar trening za CFD trgovanje. Takođe, kada krenete sa otvaranjem prvih pozicija na pravoj (real) platformi predlažem da izaberete sektor u koji se razumijete, ili koji već neko vrijeme pratite na tržištu, kao i da koristite razne tehničke i druge anlize tržišnih kretanja.

Koja su aktuelna dešavanja na globalnom tržištu vezano za trgovinu finansijskim instrumentima?

U svijetlu doštampavanja još novca većine centralnih banaka u svijetu, cijena zlata se ponovo kreće oko nivoa od 1900 dolara po unci. Takođe, cijena sirove nafte je po prvi put od oktobra 2018. godine na nivou od 70 dolara po barelu što predstavlja značajni rast u odnosu na prethodni period.

Kako se poglavlje Covid-19 pandemije polako približava kraju u razvijenom svijetu, rizici povezani sa ekonomskim posljedicama pandemije počinju da se realizuju. Jedan od tih rizika je rastuća stopa inflacije. U aprilu su potrošačke cijene u SAD-u porasle za 4,2% na godišnjem nivou, a u maju još 0,8%. Cijene su do sada već skoro porasle onoliko koliko su FED predviđale da će porasti za cijelu godinu. I u EU zoni su slične prilike pa tako inflacija bilježi rast koji je u najvećem dijelu izazvan povećanjem cijene energenata, iako evropske monetarne vlasti očekuju da za 2021. godinu inflacija neće preći nivo od 1,9%.

Ukoliko želite da sačuvate vrijednost investiranjem u derivat po vašoj želji, to možete učiniti na vrlo jednostavan i efikasan način otvaranjem računa za trgovanje kod licenciranog investicionog društva Limit Prime Securities.

Ova renomirana kompanija je regulisana od strane Komisije za tržište kapitala Crne Gore i kroz svoju platformu vam nudi direktan pristup svjetskim berzama i trgovanje najatraktivnijim finansijskim instrumentima.

Ako želite da započnete trgovinu, možete da se registrujete ovdje, a za više informacija možete pozvati na broj +382 67 242 086 i neko od zaposlenih u Limit Prime Securities će vam izaći u susret.

E-adresa: marketing@limitprime.com

Web sajt: https://limitprime.com/me

Broj telefona: +382 67 242 086

Zapratite Limit Prime na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Linkedin