Profit raste pred projekciju akcija

Vanredna skupština akcionara Rudnika uglja zakazana je za 14. decembar, a na dnevnom redu je razmatranje odluke o usvajanju smjernica za sačinjavanje obrazloženog mišljenja o uslovima, vrsti i visini naknade za preuzimanje rudnika uglja u vezi sa objavljenom odlukom o izražavanju zainteresovanosti Elektroprivrede za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika
65 pregleda 1 komentar(a)
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 23.11.2017. 21:20h

Pljevaljski Rudnik uglja tokom prvih devet mjeseci ove godine ostvario je dobit u iznosu od 4,9 miliona eura i ona je skoro tri puta veća u odnosu na uporedni period prošle godine kada je profit iznosio 1,65 miliona eura.

Podaci sa veb sajta Montenegroberze pokazuju da su poslovni prihodi Rudnika tokom tri kvartala iznosili 29,59 miliona eura i bili veći 17,46 odsto ili 4,4 miliona eura u odnosu na uporedni period prošle godine. Poslovni rashodi između dva uporedna perioda porasli su sa 23,36 miliona na 24,38 miliona eura ili 4,3 odsto.

Zahvaljujući rastu profita, kompanija je na kraju septembra smanjila akumulirani gubitak iz ranijih godine na 12,5 miliona eura. Na kraju septembra prošle godine on je iznosio 17,2 miliona eura.

Vanredna skupština akcionara Rudnika uglja zakazana je za 14. decembar, a na dnevnom redu je razmatranje odluke o usvajanju smjernica za sačinjavanje obrazloženog mišljenja o uslovima, vrsti i visini naknade za preuzimanje rudnika uglja u vezi sa objavljenom odlukom o izražavanju zainteresovanosti Elektroprivrede za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika.

EPCG je ranije donijala odluku da je zainteresovana da prihvati ponudu većinskih akcionara Rudnika - italijanske firme A2A i Aca Đukanovića o kupovini njihovih akcija. A2A ima 39,5 odsto akcija a Đukanović 11,8 odsto.

Oni su zatražili 6,5 eura po akciji, a EPCG je angažovala kompaniju Dellloite da procjeni vrijednost akcija Rudnika.

Prema ugovoru između EPCG i kompanije Delloite, izvještaj sa procjenjenom vrijednosti akcija je trebalo da bude završen do 4. avgusta ove godine, ali taj posao još nije okončan.

Ministarska ekonomije Dragica Sekulić je prije deset dana za “Vijesti” kazala da se taj izvještaj ne krije od javnosti, već da su preliminarni dokumenti dobijeni od Delloita detaljno anaizirani u EPCG i da će biti objavljeni kada dokument bude završen.

Bonus video: