Odbor za rad čeka da se izmjene Zakona o radu usaglase sa socijalnim partnerima

Predlogom koji je predao Demokratski front (DF) predviđeno je da se njihov raniji predlog o smanjenju starosne granice sa 67 na 66 godina života za prestanak radnog odnosa primjenjuje od 1. januara naredne godine.

6145 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje na današnjoj sjednici nije dao definitivan stav na Predlog zakona o dopuni Zakona o radu, jer on zahtijeva dodatne konsultacija i usaglašavanja u toku dana sa socijalnim partnerima I javnošću.

To je saopštio predsjednik Odbora Srđan Pavićević (Civis), a zeleno svijetlo za skupštinski plenum trebao bi da dobije u toku dana ili sjutra ujutru.

Predlogom koji je predao Demokratski front (DF) predviđeno je da se njihov raniji predlog o smanjenju starosne granice sa 67 na 66 godina života za prestanak radnog odnosa primjenjuje od 1. januara naredne godine.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša naveo da se ovim zakonom ne smanjuje granicu sa 67 godina na 66.

“Ona je smanjena prošle godine izmjena Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju (PIO). Svako ko ima 66 godina ako oće može da ide u penziju.

Zakon o radu mu je dao mogućnost ako neće, ako je to volja, da može da radi do 67 godine”, rekao je Mugoše.

On je dodao da će biti uzdržan na glasanju zbog amandmana koji će podnijeti SD i kojim će tražiti retroaktivnu primjenu od 12. juna, zbog toga da ne bi, kako je naveo, došli u situaciju da oni koji su se u međuvremenu penzionisali, tokom perioda primjene ove sporne norme, budu oštećeni.

Poslanica DF-a Maja Vukićević kazala je da već usvojenim zakonom njihova namjera nije bila da nekog oštete.

“Već da ove norme budu izjednačene u Zakonu o radu i u Zakonu o PIO. Smatramo da je to trebalo uraditi mnogo ranije. Mi smo spremni da nađemo kopromisno rješenje, dok se ne napravi fiskalni uticaj. Predlaganjem ovog rješenja vodili smo se ranijim stavom Unije slobodnih sindikata, koji je vidim u međuvremenu promijenjen, jer sada žele da se radi do duboke starosti”, navela je ona.

Ukoliko bi se ova nova izmjena usvojila u obliku koji predlaže DF ona ne bi pomogla radnicima koji su zbog spuštanja starosne granice i računanja beneficiranog radnog staža, što je stupilo na snagu 12. juna, već dobili rješenja o prestanku radnog odnosa ili ga dobiju narednih dana dok novi predlog ne bude izglasan, potpisan od predsjednika Mila Đukanovića i objavljen u Službenom listu.

Bonus video: