Dug od 8,5 miliona nije obezbijeđen

Prema izvorima “Vijesti”, PU je svojevremeno donijela zaključak o obezbjeđenju ovog svog potraživanja imovinom Ave Marija Kolčević, ali taj proces nikad nije doveden do kraja, niti je u katastru napravljena valjana zabilježba nad preostalom imovinom dužnika koja bi omogućila da se PU, kao razlučni povjerilac, makar djelimično naplati, preuzimanjem stanova ili poslovnih prostora ove propale građevinske firme
0 komentar(a)
stanovi, ave maria koljčević, Foto: Vesko Belojević
stanovi, ave maria koljčević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.11.2017. 20:55h

Poreska uprava i država Crna Gora na putu su da izgube 8,56 miliona eura prijavljenih potraživanja u stečajnom postupku koji se vodi nad preduzećem Ave Maria Koljčević jer nema, ili su nestali, validni dokazi da je to potraživanje Poreske uprave uopšte bilo obezbijeđeno na valjan način, saznaju “Vijesti“.

Prema izvorima “Vijesti”, PU je svojevremeno donijela zaključak o obezbjeđenju ovog svog potraživanja imovinom Ave Marija Kolčević, ali taj proces nikad nije doveden do kraja, niti je u katastru napravljena valjana zabilježba nad preostalom imovinom dužnika koja bi omogućila da se PU, kao razlučni povjerilac, makar djelimično naplati, preuzimanjem stanova ili poslovnih prostora ove propale građevinske firme. Da je taj proces završen poreski dug bi bio naplaćen nezavisno od ishoda stečaja.

Privredni sud je sredinom septembra upravo na zahtjev PU donio rješenje o uvođenju stečaja u preduzeće Ave Maria Koljčević, zbog tada prijavljenog duga od oko 648.000 eura.

“Vijesti” su poslale pitanja Poreskoj upravi zašto u u ovom stečajnom postupku nije obezbijeđeno potraživanje od oko 8,5 miliona. Iz te institucije najavili su da će naknadno poslati odgovore.

Ročište za ispitivanje potraživanja u stečajnom postupku za kompaniju Ave Maria Koljčević odloženo je za 21. decembar zbog obimne dokumentacije koja je dostavljena stečajnoj upravi.

Prema posljednjim podacima stigle su 42 prijave potraživanja, ali zbog obimne dokumentacije, koja je pristigla, još nijesu poznati ukupni dugovi ove kompanije.

Kada je Privredni pokrenuo stečaj, kompanija je već bila u blokadi za iznos od 7.631.229 eura i to neprekidno osam godina i šest mjeseci.

Poreska uprava je zahtjev za uvođenje stečaja u Ave Maria Koljčević podnijela još 12. juna ove godine, a prethodno je bezuspješno preduzimala mjere prinudne naplate.

Preduzeće Ave Maria Koljčević je godinama bilo među najvećim poreskim dužnicima i na crnoj listi je Poreske uprave od kada je lista počela da se objavljuje 2013. godine.

Osnivač ove firme 2002. godine bio je Pjetar Koljčević. On je “napustio” firmu u aprilu 2011. kada je već dvije godine bila u blokadi i počela da gomila milionski dug prema državi. Kako je kasnije saopštio, on je firmu besplatno ustupio Milošu Živaljeviću, koji se od tada zvanično vodi kao vlasnik u Centralnom registru privrednih subjekata.

Bonus video: