Novi amandman poništava otkaze i grešku DF-a

Skupština bi danas trebalo da usvoji nove izmjene Zakona o radu koje bi retroaktivno važile od 12. juna

13130 pregleda 15 komentar(a)
Foto: skupstina.me
Foto: skupstina.me

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević juče je po treći put izmjenio svoj amandman na Zakon o radu, pa će se sada smanjivanje granice za prestanak radnog odnosa sa 67 na 66 godina primjenjivati od 1. januara naredne godine, a retroaktivno se granica od 67 vraća od 12. juna kako bi se mogli poništiti rješenja o raskidu radnog odnosa koja su u međuvremenu donijeta.

Njegov prvi amandman, kojeg je krajem maja usvojila Skupština, kojim je smanjena granica sa 67 na 66 godina, a još dodatno za beneficirani staž, stupio je na snagu 12. juna, kada je za više stotina građana po sili zakona prestao radni odnos.

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje je juče prihvatio nove amandmane Kneževića, nakon što se tri puta o tome sastajao. Danas će se o njemu izjasniti i zakonodavni odbor, a nakon toga i Skupština.

Knežević je kazao da razlog za ovaj amandman nije bio da otjeraju u penziju specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, već da izjednače rješenja sa Zakonom o penzionom osiguranje gdje piše da se u penziju ide sa navršenih 66 godina života i da bi se dala šansa mladima da nađu radno mjesto. On je naveo da tužilački savjet mora konstatovati prestanak mandata Katniću po tužilačkim zakonima. Međutim, predsjednik poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović je prošle sedmice kazao da će Katnić po sili zakona 12. juna morati u penziju, jer su izmjenama zakona o tužilaštvu i radu “napravili pobjedu i neku vrstu nadmudrivanja”.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša naveo je juče da Zakon o penzijskom i inavlidskom osiguranju (PIO) i Zakon o radu regulišu različite pravne oblasti. Kako je naveo, Zakon o PIO reguliše pravo zaposlenog da poslije određenog vremena ide u penziju, te da to predstavlja njegovo isključivo pravo.

“Zakon o radu definiše raskid radnog odnosa po sili zakona. Čuju se različita tumačenja da sada ljudi koji imaju 66 godina neće moći da idu u penziju. To nije tačno, jer oni mogu da idu u penziju po Zakonu o PIO. To pravo im je dato izmjenama tog zakona prošle godine, kada je ta granica sa 67 za muškarce smanjena na 66 godine, a za žene sa 65 na 64. Dakle, ukoliko neki muškarac ima 66 godina, on može da ide u penziju i tu se poslodavac ne pita ništa. Ali ako on neće, Zakon o radu mu je dozvoljavao da do 67 godine radi. Nakon toga mu silom zakona prestaje radni odnos”, rekao je Mugoša.

Poslanica DF Maja Vukićević, koja je predlagač zajedno sa Kneževiće, je kazala da već usvojenim amandmanom njihova namjera nije bila da nekog oštete.

“Već da ove norme budu izjednačene u Zakonu o radu i u Zakonu o PIO. Smatramo da je to trebalo uraditi mnogo ranije. Mi smo spremni da nađemo kopromisno rješenje, dok se ne napravi fiskalni uticaj. Predlaganjem ovog rješenja vodili smo se ranijim stavom Unije slobodnih sindikata, koji je vidim u međuvremenu promijenjen, jer sada žele da se radi do duboke starosti”, navela je ona.

Bonus video: