Manje prevoznika i vodiča traži pomoć

Za turističke vaučere prijavilo se skoro 23 hiljade prosvjetnih, socijalnih i zdravstvenih radnika

4511 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Fiskalni uticaj kroz turističke vaučere i jednokratne novčane pomoći turoperatorima i autoprevoznicima biće manji od onog koji je Vlada predvidjela u paketima mjera podrške privredi i građanima. To pokazuju podaci o broju prijavljenih građana za navedene podrške, koji su “Vijesti” dobili od Ministarstva ekonomskog razvoja (MER).

Oni su naveli da se na javni poziv za dodjelu jednokratne pomoći od 300 eura turističkim vodičima prijavilo 126 osoba.

“Rok za prijavu je istekao 31. maja. Komisija vrši kontrolu dostavljene dokumentacije i priprema rješenja po zahtjevima, shodno čemu se očekuje da će i isplata biti finalizovana u skorijem periodu”, naveli su iz Ministarstva.

Kreirajući paket podrški za drugi kvartal (april-jun), Vlada je procijenila da će fiskalni uticaj ove mjere iznositi 75 hiljada eura, a prema stvarnom broju prijavljenih ta brojka biće upola manja - 37.800 eura.

Za jednokratnu pomoć od 500 eura po voznoj jedinici ministarstvu je pristiglo 116 zahtjeva prevoznika autobusa.

To znači da će za ovu namjenu, računajući da svaki prijavljeni posjeduje samo jedan autobus, biti izdvojeno minimum 58 hiljada eura. Vrijednost ove podrške, prema procjeni Vlade, iznosi pola miliona eura.

Iz MER-a su kazali da se realizacija druge faze prijave i podjele turističkih vaučera, kojom su obuhvaćeni prosvjetni, socijalni i zdravstveni radnici, intenzivno odvija.

“U toku je prosljeđivanje SMS-ova na brojeve telefona za više od 25.000 korisnika turističkih vaučera, putem kojih se omogućava pristup platformi vauceri.gov.me uz dostavljene podatke i instrukcije kako da se rezerviše smještaj i iskoristi vaučer”, saopštili su iz MER-a.

Predviđeno je da se za ovu pomoć izdvoji 5,5 miliona eura, a pojedinačna vrijednost vaučera je 200 eura.

Iz ministarstva su naveli da se do 11. juna prijavilo 22.682 korisnika, što predstavlja za državu, do sada, izdvajanja od 4,5 miliona eura. Za projekat koji je osmišljen kao mjera pomoći i izdavaocima privatnog smještaja, prema podacima Ministarstva, realizovano je 1.100 aranžmana, a trenutno postoji oko 1.800 rezervacija.

Bonus video: