Skupština usvojila Zakon o završnom računu budžeta za prošlu godinu

Usvojen je Godišnji izvještaj o radu vrhovne revizije za period od oktobra prošle do oktobra ove godine
227 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Skupština Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 23.11.2017. 15:25h

Skupština je danas usvojila Zakon o završnom računu budžeta za prošlu godinu sa izvještajem Državne revizorske institucije (DRI) o tom zakonu.

DRI je nakon revizije pravilnosti prošlogodišnjeg završnog računa dala uslovno mišljenje, jer su utvrdili neusklađenost poslovnih aktivnosti potrošačkih jedinica sa zakonima i podzakonskim aktima.

Najvažnije nepravilnosti su da nije obezbijeđena adekvatna evidencija transferisanih zajmova, pa se javljaju problemi kod izvještavanja o visini javnog duga, zatim nenamjenska potrošnja novca namijenjenog socijalnoj zaštiti, avansna uplata sportskim subjektima prije donošenja relevantne odluke o raspodjeli novca za te namjene, nedozvoljena prekoračenja kod tekuće budžetske rezerve u iznosu od 2,4 miliona eura.

Usvojen je Godišnji izvještaj o radu vrhovne revizije za period od oktobra prošle do oktobra ove godine.

U šturoj diskusiji poslanci su ukazali da se mora ispitati odgovornost o tome ko je uzeo 120,78 hiljada eura koliko je isplaćeno prošle godine iz blagajne Skupštine po osnovu akontacije za 239 putničkih naloga, a što nije razduženo. DRI je zbog toga dao negativno mišljenje na poslovanje Skupštine, jer je revizija pokazala da je parlament poslovao mimo zakonskih propisa.

“Ova suma od 120 hiljada eura je nešto što se ne smije ponoviti, jer ako mi to radimo šta očekivati od ostalih institucija u državi. Išli smo na putovanja na koja nijesmo bili i aplelujem da se hitno utvrdi šta se dešavalo prošle godine, ali i ranijih godina jer je bilo dosta mutnih radnji” rekao je Andrija Popović iz Liberalne partije.

Poslanik SD-a Mićo Orlandić je kazao da nadležni organi treba da ubrzaju predmet u vezi trošenja skupštinskog novca i da se dođe do krivca koji je nanio štetu parlamentu.

Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o carinskoj službi, kao i o Investiciono- razvojnom fondu(IRF).

Poslanici su izmijenili odluku o izboru Komisije za praćenje i kontrolu postupaka privatizacije kojom je izbrisano rješenje da to tijelo ima po četiri predstavnika iz vlasti i opozicije. Novo rješenje je da se sastav i broj članova Komisije utvrđuje prilikom njihovog izbora.

Bonus video: