Podnošenje zahtjeva za dječji dodatak za djecu do šest godina u septembru

Građani će biti blagovremeno informisani o rasporedu prijavljivanja za dječji dodatak, a po dogovorenom rasporedu je potrebno da roditelj ili staratelj dođe u centar za socijalni rad, u opštini prebivališta porodice i da priloži na uvid ličnu kartu i jedinstvene matične brojeve (JMB) članova porodice

12809 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Podnošenje zahtjeva za dječji dodatak za djecu do šest godina počeće u septembru, primjena prava na dodatak počinje od 1. oktobra, dok će prvi dodatak za djecu biti isplaćen sredinom novembra, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Građani će biti blagovremeno informisani o rasporedu prijavljivanja za dječji dodatak, a po dogovorenom rasporedu je potrebno da roditelj ili staratelj dođe u centar za socijalni rad, u opštini prebivališta porodice i da priloži na uvid ličnu kartu i jedinstvene matične brojeve (JMB) članova porodice.

"Zahvaljujući Informacionom sistemu socijalnog staranja, tzv. Socijalnom kartonu, postupak priznavanja prava onoj djeci koja već primaju dječji dodatak po osnovu prava iz socijalne i dječje zaštite, kao izvedeno pravo ( iz npr. prava na materijalno obezbjeđenje ) je automatizovan, pa nije neophodno da građani ovim povodom dolaze u Centar za socijalni rad", kazali su iz ovog resora.

Dodali su da će dodatak za djecu koja su ga i do sada primala biti isplaćivan u uvećanom iznosu, počev od oktobarskog obračuna.

Iz Ministarstva su pojasnili da od oktobra pravo na dodatak za djecu može ostvariti petoro djece u porodici.

Na taj način, smatraju oni, porodice koje su korisnici prava na materijalno obezbjeđenje, će ostvariti pravo na dodatak za djecu i za četvrto i peto dijete "u iznosu od 44 eura za svako dijete", a objašnjavaju da se ovaj postupak radi automatski kroz Socijalni karton, te da nije nephodno da građani dolaze u centar za socijalni rad kako bi ostvarili ovo pravo.

"U slučaju da roditelji djeteta ne žive zajedno (razvedeni su ili razdvojeni), podnosilac zahtjeva je roditelj kome je dijete povjereno na staranje, odnosno roditelj sa kojim dijete živi, za šta je potrebno Centru za socijalni rad dostaviti dokaz, a o tome će građani biti informisani do početka podnošenja zahtjeva", saopštili su oni.

Uvođenje dječjeg dodatka jedan je od prvih koraka na putu ka održivim rješenjima za podršku i pomoć porodicama i dio paketa socijalnih servisa, koje Vlada Crne Gore planira da uspostavi "u godini socijalne pravde"

Bonus video: