oduzet prije devet godina

Vlada prodaje 28 kilograma poludragog kamenja

Mjerenjem je utvrđeno da komadi opala imaju ukupnu težinu od 28 kilograma i 172 grama, a najveći kamen bio je težak 4,4 kilograma

42449 pregleda 682 reakcija 70 komentar(a)
Biće angažovan ovlašćeni procjenitelj kako bi se utvrdila vrijednost: Vlada, Foto: Gov.me/Saša Matić
Biće angažovan ovlašćeni procjenitelj kako bi se utvrdila vrijednost: Vlada, Foto: Gov.me/Saša Matić

Vlada je usvojila informaciju o postupku prodaje 28 kilograma poludragog kamena opala koji je oduzet 2012. godine u hotelu "Belvi" u Bečićima jer je nelegalno unijet u Crnu Goru.

Opal je oduzet od Roberta Franjeka i Antonija Vernona Strelenskog, a kako je tada objavljeno ono je otkriveno jer su Franjeka i Strelenski policiji prijavili jedan od vlasnika Belvija Branka Ćupića da neće da im vrati kamenje deponovano u hotelskom sefu.

U postupku koji je uslijedio utvrđeno je da je opal unijet u Crnu Goru mimo carinskih propisa, Franjeka, Strelenski i Ćupić su novčano kažnjeni, a poludrago kamenje je oduzeto i skladišteno u sefu Centralne banke.

Imovina oduzeta usljed krivičnog djela postoje državna imovina, Uprava za imovinu i katastar je predložila da se angažuje ovlašćeni procjenitelj za drago kamenje gemolog da bi izvršio procjenu nakon čega bi pokrenuli proceduru njegove prodaje.

U sefu Centralne banke je 2014. godine, kako je navedeno u informaciji, izvršen pregled poludragog kamenja koje se nalazilo u jednoj velikoj torbi, rusaku i dva koferčića. Mjerenjem je utvrđeno da komadi opala imaju ukupnu težinu od 28 kilograma i 172 grama, a najveći kamen bio je težak 4,4 kilograma. Među ovom količinom nalazi se i 14 poluobrađenih figurica u obliku životinja ukupne težine nešto veće od jednog kilograma.

Uprava za imovinu je u protekla dva mjeseca kontaktirala više gemoloških instituta od kojih su dobili predlog da pokrenu proceduru angažovanja jednog od ovlašćenih procjenjivača koji bi došao u Crnu Goru i pregledao i ocijenio ovo poludrago kamenje.

Preporučujemo za Vas