Kukalj: U Baru trenutno boravi oko 3.000 prijavljenih gostiju

"Ono što je bio naš apel kao turističkih poslenika iz turističke organizacije je da prije svega sa politikom cijena treba biti oprezan. Svjesni smo da kad se jednom cijene spuste teško ih je vratiti na pređašnje stanje", istakao je on

9533 pregleda 16 komentar(a)
Dobre vode, Foto: Mediabiro
Dobre vode, Foto: Mediabiro

U Baru trenuno boravi oko tri hiljade prijavljenih gostiju a turistička sezona se odvija u skladu sa očekivanjima, rekao je direktor turističke organizacije Bar Emil Kukalj.

Kukalj je kazao da je to veliko uvećanje u odnosu na prethodnu godinu, ali da je u odnosu na 2019. to oko 50 odsto ostvarenog turističkog prometa.

"Kada govorimo o potrošnji turista, ona je nešto niža zbog smanjenja platežne moći tursita sa naših emitivnih tržišta. Očekujemo da ćemo tokom špica ljetnje turističke sezone imati takođe oko 50 odsto ostvarenog prometa iz 2019. Zaista smo se potrudili da pripremimo kvalitetnu sezonu. Imamo manji pritisak na infrastrukturu što će možda na neki način uticati na stepen zadovoljstva naših turista“, istakao je on u izjavi za Agenciju Mediabiro.

Bez obzira na to, kaže on, uložen je veliki trud svih opštinskih preduzeća da se ova sezona pripremi i dočekaju turisti, a govoreći o strukturi gostiju, ističe da je najviše gostiju iz regiona, Bosne i Hercegovine i Srbije, ali i iz Kazahstana te da je najveći broj njih odsjeo u privatnom smještaju.

Dobre vode
Dobre vodefoto: Mediabiro

"To je jedna lijepa vijest jer je došlo do uspostavljanja avio saobraćaja između Kazahstana i Podgorice. U suštini, ovo je struktura gostiju koja je opštepoznata. U Baru su to manje – više stalni gosti“, kaže Kukalj.

Prema njegovim riječima, cjenovna politika je u Baru u skladu sa trenutnom sitacijom, te da su ostale na nivou iz 2020. godine.

"Ono što je bio naš apel kao turističkih poslenika iz turističke organizacije je da prije svega sa politikom cijena treba biti oprezan. Svjesni smo da kad se jednom cijene spuste teško ih je vratiti na pređašnje stanje. Uvijek je preporuka bila da se za istu cijenu ponudi kvalitet više ili da to bude neki sezonski popust gdje će svakako biti istaknuta i ona osnovna cijena. Mi svakako ne možemo direktno uticati na politiku cijena, ali došlo je do njihove korekcije“, kaže Kukalj za Agenciju Mediabiro.

Mišljenja je da je nezahvalno predviđati i planirati ali da sa druge strane ne mogu sebi dozvoliti da ne prave neke prognoze.

"U TO Bar smo umjereni optimisti kada je u pitanju ne samo ljetnja turistička sezona nego i cijela godina. Ove godine, zbog situacije, očekujemo manje prihode. To je očekivanje na nivou destinacije, kod nekoga možemo imati bolju situaciju kod nekoga lošiju, sve u zavisnosti kako se ko pripremio za sezonu, na nivou destinacije očekujemo 50 odsto od 2019. godine kada je u pitanju broj dolazaka“, zaključuje on.

Bonus video: