Kosovari traže i dio obale u Rafailovićima

Opština Budva, koju zastupa Sekretarijat za zaštitu imovine, na čijem je čelu Nikola Plamenac osporila je tužbu kosovske administracije, zatraživši od suda da je odbaci kao neurednu.

39956 pregleda 117 reakcija 117 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo pravde Kosova tužilo je Opštinu Budva, Crnu Goru i kompaniju “Sunraf beach properties“, zatraživši povraćaj 4.500 kvadrata zemlje na samom šetalištu u Rafailovićima, gdje se nekada nalazilo dječje odmaralište.

U tužbi tvrde da su odmaralište “Ganimete Terbeshi“ kupili prije šest decenija.

Tužba za utvrđivanje prava svojine, u koju su “Vijesti“ imale uvid, podnesena je kotorskom Osnovnom sudu.

Kosovsko Ministarstvo, koje zastupa Republiku Kosovo kao tužioca, traži da kotorski sud donese privremenu mjeru zabrane raspolaganja i otuđenja zemlje na pjeni od mora do okončanja sudskog spora.

Na atraktivnoj parceli se gradi višespratni kondo kompleks.

Dječje, odnosno omladinsko odmaralište, kasnije je dobilo naziv “Lahor“, po istoimenoj kompaniji iz Prištine.

Nakon ratnih dešavanja 1999. godine, sjedište firme iz Prištine preseljeno je u Crnu Goru, a potom privatizovano, odnosno prodato. Oronula zgrada nekadašnjeg odmarališta je porušena i započeta je gradnja višespratnice.

Tužitelj ukazuje da je Kosovo vlasnik pomenute imovine, a kao dokaze je priložio kupoprodajni ugovor zaključen 22. marta 1961. u Sreskom sudu u Kotoru, kada je parcelu od 4.555 kvadrata kupio Savjet za socijalnu politička i socijalna pitanja nekadašnje Socijalističke automne pokrajine (SAP) Kosovo i Metohija.

Opština Budva, koju zastupa Sekretarijat za zaštitu imovine, na čijem je čelu Nikola Plamenac osporila je tužbu kosovske administracije, zatraživši od suda da je odbaci kao neurednu.

Istakli su prigovor stvarne legitimacije, jer kako je navedeno iz “priloženih dokaza ne može se sa sigurnošću izvesti zaključak o postojanju stvarne - aktivne legitimacije tužioca u odnosu na sporne parcele”.

“Pitanje da li jeste ili nije tužilac ‘nasljednik’ SAP Kosovo ne predstavlja predmet međunarodnog privatnog parava, već se radi o pitanju koje je međunarodnog javno-pravnog karaktera i za davanje ‘odgovora’ na to pitanje nije nadležan sud“, navodi se u odgovoru Opštine Budva kao drugotužene.

Opština je pri stavu da tužbeni zahtjev nema pravno uporište u UMNIK Uredbi o ovlašćenjima privremene uprave na Kosovu iz juna 1999. godine, niti u Rezoluciji UN 1244 na koje se Republika Kosovo pozvala u tužbi.

“Uredbom i Rezolucijom se regulišu sporna pitanja oko državne i druge imovine na teritoriji Kosova. Sve uredbe, naredbe i drugi propisi koje donosi UMNIK, kao Privremena uprava misije UN na Kosovu, ne mogu se primjenjivati na teritoriji Crne Gore, posebno u sporovima koji imaju za predmet sticanje, prestanak, sadržinu i vršenje stvarnog prava na nepokretnoj stvari, jer je u tom slučaju mjerodavno pravo države u kojoj se stvar nalazi“, ističe se u odgovoru na tužbu.

Nakon burnih dešavanja na prostorima nekadašnje Jugoslavije, kosovska Vlada, kako je objavljeno ranije u medijima, traži povraćaj 172 nekretnine u bivšim jugoslovenskim republikama, od čega najmanje 42 u Crnoj Gori.

Jedan od decenijskih sporova koje vodi u ime Vlade Kosova je i zahtjev tamošnje Agencija za privatizaciju za povraćaj 33 hiljada kvadrata zemlje u uvali Kamenovo, gdje se nekada nalazilo odmaralište radnika Kosova i Metohije.

“Vijesti” su ranije objavile da je Agencija podnijela žalbu Apelacionom sudu, nakon što je kotorski Osnovni sud odbio njihovu tužbu kojom su tvrdili da je firma “Rekreaturs“, na koju je uknjižena atraktivna uvala, nezakonito promijenila sjedište - iz Prištine u Budvu, čime im je oteta vrijedna imovina.

Kompleks od gotovo tri i po hektara, na kome se nekada nalazilo kosovsko odmaralište, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, svojina je Crne Gore. Sukorišćenje je upisano na “Rekreaturs DOO Budva”, koji je vlasnik najvećim dijelom, dok manji dio imaju “Kožar SOUR trgovina” sa Kosova i Kosovska banka DD u stečaju.

Osnivači firme “Rekreaturs“ Budva, kako piše u Centralnom registru, je Atlas banka odbjeglog biznismena Duška Kneževića, sa 99,7 odsto kapitala, a preostali dio se vodi na firmu HTP “Atlas hotels group“.

Udio “Atlas banke” u koju je uveden stečaj od 99,7 odsto u firmi “Rekreaturs” procijenjen je na 14 miliona eura.

Banka je postala vlasnik udjela nakon sporazuma iz 2017. sa firmama “Atlas Invest” iz Podgorice i “VB Holding” sa Kipra, koje su prenosom udjela platile više kredita.

Kosovska Agencija za privatizaciju ne odustaje da dokaže da je firma “Rekreatus” iz Prištine stvarni vlasnik 33 hiljada kvadrata na samoj pjeni od mora, a ne istoimena firma čije je sjedište u Budvi. Kako su ranije “Vijestima” saopštili, “Rekreaturs” je bivša sindikalna firma iz Prištine koja je imala odmaralište na Kamenovu i planirala gradnju sličnog u Ulcinju.

Pod nerazjašnjenim okolnostima firma je u toku rata 1999. godine preseljena za Budvu, a “Atlas grupa” je za 60 hiljada eura kupuje 2002. godine.

Odmaralište je odavno van funkcije, ostalo su samo oronule i neupotrebljive barake, ali do danas u uvali nije započeta gradnja luksuznog turističkog naselja, kako je to planskim dokumentima predviđeno.

Kamenovo potražuju i mještani, koji takođe tvrde da im je zemlja oteta.

Mještani Kamenova i Svetog Stefana već više od deceniju vode sudsku borbu za povratak, kako tvrde, otete đedovine.

Osnovni sud u Kotoru još prije 15 godina donio je privremenu mjeru zabrane otuđenje, raspolaganja i opterećenja zemljom.

Mještani takođe žele da dokažu da im nikada nije isplaćena naknada za eksproprijaciju, ali i da je gotovo polovina zemlje nezakonito oteta i na njoj izgrađeno odmaralište.

Bonus video: