Trgovci danas o radu nedjeljom

Iz Privredne komore su u petak ocijenili da bi najavljena selektivna primjena odredbi o neradnoj nedjelji diskriminisala značajan broj privrednih subjekata i njihove zaposlene

16792 pregleda 445 reakcija 36 komentar(a)
Da li je diskriminacija da rade samo mali trgovci?, Foto: Boris Pejovic
Da li je diskriminacija da rade samo mali trgovci?, Foto: Boris Pejovic

Odbor za trgovinu Privredne komore održaće danas hitnu sjednicu zbog najave iz Ministarstva ekonomskog razvoja da bi rad nedjeljom mogao biti dozvoljen samo trgovcima koji su registrovani kao preduzetnici i mikro preduzeća, odnosno to bi, prema metodologiji, bile male radnje sa najviše devet zaposlenih.

Iz Privredne komore su u petak ocijenili da bi najavljena selektivna primjena odredbi o neradnoj nedjelji diskriminisala značajan broj privrednih subjekata i njihove zaposlene.

“Činjenica je da svaku inicijativu i potrebu koja dolazi iz privrede, pa i ovu, Komora posmatra u duhu poslovne asocijacije koja zastupa opšte interese privrede. U svom djelovanju Privredna komora radi na odgovoran, organizovan i stručan način, a za sve inicijative obavlja konsultacije sa svojim članicama. Upravo je na inicijativu Privredne komore Ministarstvo ekonomskog razvoja formiralo Radnu grupu u kojoj je na ovom pitanju, pored državnih organa, trebalo da participiraju sve poslovne asocijacije i sindikati. Radna grupa do sada nije održala sastanak”, saopštili su iz PKCG.

Prema najavi na današnjoj sjednici Odbor trgovine će zauzeti stav po ovom pitanju, “zasnovan na principu neselektivnosti i zaštiti interesa svih privrednika iz ovog sektora”.

Vlada je u četvrtak razmotrila i usvojila Informaciju o socijalnom dijalogu u Crnoj Gori i Memorandumu o socijalnom partnerstvu.

Kako je saopšteno iz resora Jakova Milatovića, omogućavanjem rada nedjeljom preduzetnicima i mikro preduzećima bi se “podstakla ekonomska aktivnost koja je značajno oslabljenja usljed krize izazvane pandemijom koronavirusa”.

Zabrana rada trgovcima uvedena je u oktobru 2019. godine izmjenama Zakona o trgovini, koje su usvojene u julu te godine. Unija poslodavaca je već u avgustu 2019. godine podnijela inicijativu Ustavnom sudu koji se o njoj još nije izjasnio.

Bonus video: