sastanak epcg sa predstavnicima projektanata

Očekuju da idejni projekat HE "Komarnica" bude završen u novembru

Iz EPCG poručuju da će biti ispoštovani svi standardi u oblasti zaštite životne sredine, bez remećenja prirodnog režima voda i bez negativnih uticaja koji bi ugrožavali prirodni ambijent i korišćenje kanjona Nevidio

3643 pregleda 13 komentar(a)
Rovčanin i Đukanović, Foto: EPCG
Rovčanin i Đukanović, Foto: EPCG

Idejni projekat buduće hidroelektrane „Komarnica“ trebalo bi da bude završen u novembru ove godine, čime će se stvoriti uslovi za početak izgradnje tog hidroenergetskog objekta, ocijenjeno je na redovnom sastanku rukovodstva Elektroprivrede Crne Gore sa predstavnicima projektanata, Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ i kompanije Hidroinženjering AD Beograd, održanog u Nikšiću.

Izrada projektne dokumentacije realizuje se po Ugovoru o zajedničkom finansiranju realizacije pripremnih radova za taj projekat, koji su EPCG i Elektroprivreda Srbije (EPS) zaključile još 1992. godine, a kojim je definisano da učešće u troškovima bude u odnosu 51 odsto EPCG, 49 odsto EPS.

Sastanku su, kako je saopšteno iz EPCG, ispred te kompanije prisustvovali predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović, izvršni direktor Nikola Rovčanin i izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering Ivan Mrvaljević sa saradnicima. U ime Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ prisustvovali su generalni direktor Dejan Divac, izvršni direktor Dejan Vučković i glavni projektant Milan Tričković, dok su ispred kompanije „Hidroinženjering“ AD Beograd učesnici sastanka bili izvršni direktor Bratisav Stišović, glavni projektant Dušan Petković i projektant Radmilo Glišić.

EPCG sastanak
foto: EPCG

Iz EPCG podsjećaju da projekat buduće HE „Komarnica“ podrazumijeva izgradnju čeone elektrane u kanjonu srednjeg toka rijeke Komarnice, na profilu Lonci, instalisane snage 172 MW sa lučno-betonskom branom visine 171 metar i kotom normalnog uspora 811 mnm.

Na sastanku se razgovaralo i o budućem optimalnom načinu upravljanja HE „Komarnica“ uz sinhronizovan rad sa nizvodnim kaskadama - postojećom HE „Piva“ i budućom HE „Kruševo“.

Očekivana godišnja proizvodnja HE „Komarnica“ iznosi i do 213 GWh električne energije, a iz EPCG poručuju da će biti ispoštovani svi standardi u oblasti zaštite životne sredine, bez remećenja prirodnog režima voda i bez negativnih uticaja koji bi ugrožavali prirodni ambijent i korišćenje kanjona Nevidio.

Preporučujemo za Vas