u crnoj gori eurosuper 95 najskuplji među zemljama Zapadnog Balkana

Gorivo skuplje i u odnosu na zemlje EU

Cijene eurosupera 95 i 98 u narednih 15 dana veće za tri, a dizela za dva centa

22556 pregleda 229 reakcija 71 komentar(a)
Foto: Nenad Mandic
Foto: Nenad Mandic

Cijena goriva eurosupera 95 u Crnoj Gori, koja od danas iznosi 1,33 euro po litru, najskuplja je među zemljama Zapadnog Balkana, dok je cijena eurodizela na nivou prosječnih regionalnih vrijednosti, pokazuju podaci Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) koji su objavljeni u posljednjem nedjeljnom biltenu naftnih derivata.

Cijene svih vrsta goriva su uvećane, što je osmo poskupljenje od početka godine. Za litar goriva eurosuper 98 i lož ulja treba izdvojiti 1,37 odnosno 1,16 eura, što je uvećanje od dva centa, dok je eurodizel poskupio za tri centa na 1,19 eura.

Posljednje promjene goriva bile su 8. juna kada su se cijene eurosupera 98, eurodizela i lož ulja uvećale za jedan cent.

U odnosu na početak godine cijene eurosupera 95 i 98 veće su za 19 centi, a cijena eurodizela za 16 centi.

Prema podacima iz biltena MKI, u Srbiji je cijena eurosupera 95 u odnosu na Crnu Goru niža za jedan cent. U Albaniji vrsta tog goriva iznosi 1,18 eura, u Makedoniji 1,11 eura, a u Bosni i Hercegovini 1,09 eura. Najskuplji benzin na Balkanu plaća Grčka - 1,62 eura po litru, a slijedi Hrvatska sa 1,40 eura, dok se u Sloveniji litar eurosupera 95 kupuju po cijeni od 1,20 eura po litru, što je jeftinije nego u Crnoj Gori.

Vrstu tog goriva plaćemo skuplje i u odnosu na mnoge druge članice Evropske unije (EU). U Bugarskoj je litar eurosupera svega 1,04 eura, u Rumuniji 1,14 eura, u Poljskoj 1,18 eura, u Mađarskoj 1,22 eura, a u Litvaniji 1,25 eura. Jeftinije gorivo plaćaju i građani bogatih zemalja poput Austrije (1,25 eura) i Češke (1,27 eura).

Najskuplji eurosuper 95 u Evropi je u Finskoj gdje iznosi 1,63 eura po litru.

U odnosu na druge zemlje cijena dizela od 1,19 eura po litru u Crnoj Gori je nešto pristupačnija u odnosu na zemlje EU, izuzimajući Bugarsku (1,03 eura po litru) i Rumuniju (1,12 eura po litru). Ova vrsta goriva skuplja je u odnosu na BiH, gdje se litar prodaje po cijeni od 1,05 eura kao i Sjevernu Makedoniju, gdje je cijena od jednog eura najniža u Evropi.

Po cijenama dizela na Balkanu prednjače Hrvatska i Srbija sa cijenama od - 1,36 odnosno 1,35 eura po litru, a zatim slijedi Grčka sa 1,34 eura.

Važeći iznos akciza za eurodizel je 440 eura na 1000 litara za benzin 95 i 98, dok za dizel iznosi 549 eura na 1000 litara, odnosno u maloprodajnoj cijeni benzina akciza učestvuje sa 44 centa, a u litri dizela sa 54,9 centi.

“Oporezivanje energije i energenata sastavni je dio zajedničke politike država članica EU, a Crna Gora kao zemlja kandidat postepeno prilagođava svoje zakonodavstvo relevantnim direktivama. Trenutno, na nivou EU, minimalni dozvoljeni nivo akciza je: za eurodizel 330 eura na 1000 litara, a za eurosuper 95 i 98 - 359 eura na 1000 litara”, navodi se u Vladinom biltenu.

Akciza ulazi u osnovicu na koju se obračunava PDV.

SDP: Još jedan udar na građane

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić saopštio je da je najnovije povećanje cijena goriva još jedan udar na standard građana. On je kazao da su cijene goriva u Crnoj Gori među najvećim u Evropi “pogotovo kada uzmemo u obzir visinu prosječne zarade koja stagnira već nekoliko godina”.

“Nažalost, i nova vlast je nastavila sa akciznom politikom svojih prethodnika, koja podrazumijeva da se svaki neuspjeh Vlade u vođenju ekonomske politike nadomještava dodatnim zavlačenjem ruke u džep građana, kroz visoke akcize i poreze”, naveo je Stanić i dodao da će to dovesti do daljeg rasta cijena robe i usluga i značajno smanjiti kupovnu moć građana.

Rekao je da su poslanici SDP-a u Skupštini predložili zakon kojim bi se smanjio iznos akciza 15 odsto.

“Time bi se preduprijedio dalji rast cijena u maloprodaji uzrokovan porastom na berzi. Ovaj predlog ima za cilj i da se rasterete građani i privreda i smanje izdaci po tom osnovu, čime će se povećati ukupna privredna aktivnost i prihodi budžeta”, saopštio je Stanić.