Ministarstvo poljoprivrede apeluje na MFSS da iz budžetskih rezervi pomogne stočarima

"Ministarstvo finansija zbog još uvjek aktuelne mjere privremenog finansiranja nije u mogućnosti da pozitivno odgovori na zahtjev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprirede"

9157 pregleda 3 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na današnjoj sjednici Komisije za ekonomsku politiku uputilo je dodatni apel Ministarstvu finansija i socijalnog staranja kako bi se što urgentnije pružila podrška poljoprivrednom sektoru iz budžetskih rezervi zbog nastale situacije na tržištu.

To je saopšteno iz Ministarstva poljioprivrede kao odgovor na protest Udruženja poljoprivrednika, koji su ranije danas traktorima blokirali Bulevar Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, tražeći sastanak sa predstavnicima ministarstva.

"Ministarstvo finansija i socijalnog staranja zbog još uvijek aktuelne mjere privremenog finansiranja nije u mogućnosti da pozitivno odgovori na zahtjev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprirede", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Povezani članci

22. Jun 2021.

Stočari razočarani, traže veću pomoć Vlade

Oni su kazali da su predstavnici Ministarstva iskazali razumijevanje, naglasivši da poremećaj na tržištu pogađa i druge sektore, te da će ne pristajući na ucjene uložiti maksimalne napore da u skladu sa mogućnostima pronađu rješenje i pruže podršku poljoprivrednicima.

"Za dodatnu podršku, sa obzirom da se radi o vanrednim okolnostima koje su pogodile kako sektor proizvođača mlijeka, tako i tov goveda, sektor svinjogojstva, sektor živinarstva i vještački uzgoj ribe neophodna su značajna sredstva iz budžetskih rezervi", kazali su iz Ministarstva.

Predstavnike udruženja stočara danas su primili državni sekretar Nebojša Veličković, direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević i načelnik Direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac.

Na sastanku je poručeno da Ministarstvo relociranjem novca iz agrobudžeta može obezbjediti maksimalno sredstva za podršku za mjesece jun i jul nakon usvojenog agrobudžeta.

Naveli su da je na osnovu spiskova mljekara i sirara za april 2021. godine ukupna količina otkupljenog mlijeka od 1.666 kooperanata iznosi 2.208.340 litara.

"Na osnovu spiskova za premiju za preradu mlijeka na gazdinstvu prosječna mjesečna količina prerađenog mlijeka od 1.949 prerađivača mlijeka iznosi 3.060.83 litara".

Iz navedenog proizilazi, kako su kazali, da subvencija od jedan cent po litru mlijeka za proizvođače mlijeka koji predaju mlijeko mljekarama i sirarama na osnovu navedenih količina mlijeka daje iznos od 22.083 eura za jedan mjesec.

"Kada je riječ o količinama mlijeka koje se prerađuju na poljoprivrednim gazdinstvima, a koje su prema analizama sektora veće od količina mlijeka predatog odobrenim i registrovanim objektima za preradu, subvencija od jedan cent po litru mlijeka za planirani period, a na osnovu spiskova za premiju od 2020. godine daje iznos od 30.600 eura", naveli su iz Ministarstva.

Dodali su da je za potrebe pružanja pomoći proizvođačima mlijeka u Crnoj Gori za jedan mjesec, na svaki jedan cent dodatne subvencije neophodno obezbijediti doadtnih 52.684 eura.

"Ministarstvo poljoprivrede već obezbedjuje subvenije od deset centi po litru mlijeka kroz mjere agrobudžeta, i dodatni cent za količine preko 5.000 litara mlijeka, dok većina opština subvencionira dva – tri centa", rekli su oni.

Relociranjem sredstava iz agrobudžetskih mjera Ministarstvo, kako su objasnili, može opredjeliti za privremenu podršku od 2 centa za 2 mjeseca što iznosi 210.736 eura za mjesece jun i jul nakon usvajanja agrobudžeta.

"Za dodatnu podršku, sa obzirom da se radi o vanrednim okolnostima koje su pogodile kako sektor proizvođača mlijeka, tako i tov goveda, sektor svinjogojstva, sektor živinarstva i vještački uzgoj ribe neophodna su značajna sredstva iz budžetskih rezervi", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Kazali da bi usvajanjem zahtjeva stočara, proizođača mlijeka, za trajno povećanje subvencije u iznosu od 5 centi po litru predstavljao mjesečni trošak od 263.421 eura mjesečno samo za mljekarski sektor u okviru stočarske proizvodnje.

"Još jednom napominjemo da će ministarstvo učiniti sve u okviru svojih mogućnosti da se da podrže poljoprivredni proizvođači, ali da nikada neće posmatrati samo jedan sektor niti ga favorizovati na bilo koji način, već svaki sektor koji se nađe u problemu tražeći i privremena i sistemska rešenja kako bi se obezbjedilo očuvanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori", zaključili su u saopštenju.

Bonus video: