Nova uprava "Sveca" potvrdila odluku DPS-a

Skupština akcionara traži od Vlade da spriječi odluku Opštine da dio Miločerskog parka pretvori u javni parking. Istovjetnu odluku ranije je donijelo bivše rukovodstvo iz perioda uprave DPS-a i SD-a

46519 pregleda 19 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Shutterstock
Sveti Stefan, Foto: Shutterstock

Nova uprava “Sveti Stefan hoteli“, kompanije u većinskom državnom vlasništvu koja gazduje grad-hotelom “Sveti Stefan” i “Vilom Miločer“, uputila je incijativu Vladi Crne Gore da preduzme sve aktivnosti kako bi spriječila negativno posljedice po budžet Crne Gore i turističku privredu zbog odluke Opštine Budva da ekspropriše dio Miločerskog parka.

Odluku o upućivanju incijative Vladi Zdravka Krivokapića donijela je Skupština akcionara te vladine kompanije, i to nakon što su smijenjeni kadrovi bivše Vlade Duška Markovića i imenovani novi iz redova aktuelne vladajuće većine.

Iako se očekivalo da će novoimenovano rukovodstvo “Sveti Stefan hoteli” povući tužbu koju je ta firma pod kadrovima DPS i SD podnijela uoči Nove godine protiv lokalne uprave, nakon što je budvanski parlament izglasao odluku da se dio ispred Miločerskog parka, parcela od 2.536 kvadrata, ekspropriše i pretvori u javni parking za potrebe lokalnog stanovništva naselja Pržno, to se očigledno nije desilo.

Skupština akcionara je usvojila zaključak koji je predložilo rukovodstvo iz perioda DPS- SD uprave.

“Upućuje se inicijativa Vladi Crne Gore da preduzme sve neophodne aktivnosti na zaštiti prava i obaveza iz ugovora o dugoročnom zakupu hotela “Sveti Stefan” i “Miločer”, kako bi se spriječile negativne posljedice po “Sveti Stefan hoteli” a.d. Budva, budžet Crne Gore i turističku privredu. Vlada Crne Gore kao garant ovog ugovora, na koji je Skupština Crne Gore dala saglasnost, ima posebnu odgovornost u rješavanju nastalih problema i u zaštiti primjene predmetnog ugovora. Zadužuje se izvršni direktor društva da upozna Vladu Crne Gore, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa zaključkom Skupštine akcionara”, navodi se u zaključku koji je usvojila Skupština akcionara.

Skupština akcionara praktično je prihvatila sve navode bivše uprave, da je odluka Opštine Budva da se izvrši ekproprijacija kršenje ugovora o dugoročnom zakupu elitnog hotelskog kompleksa “Sveti Stefan Miločer”.

Akcionarsko društvo “Sveti Stefan hoteli“, koji su u većinskom vlasništvu Vlade, nastalo je restrukturiranjem Hotelske grupe “Budvanska rivijera“. Na ovu firmu su uknjiženi grad-hotel “Sveti Stefan” i “Vila Miločer“, koji su izdati u višedecenijski zakup kompaniji “Adriatic properties“, naturalizovanih Crnogoraca Petrosa Statisa i Vei Seng Pua.

Budvanski parlament je sredinom decembra prošle godine na burnoj raspravi usvojio odluku o utvrđivanu javnog interesa radi eksproprijacije parcele od dvije i po hiljade kvadrata.

Odluku su predložile lokalne Demokrate, a jednoglasno podržali odbornici kompletne vladajuće koalicije, navodeći da je i Detaljnim urbanističkim planom na toj lokaciji predviđena parking, te podržala zahtjev Mjesne zajednice “Sveti Stefan” da se na taj način riješi dedostatak parking prostora u Pržnu.

Međutim, to je odmah osporila vladina kompanija “Sveti Stefan hoteli”, na koju je uknjižena parcela, te ekspresno podnijela krajem decembra prošle godine tužbu Upravnom sudu radi poništenja odluke, smatrajući da bi moglo doći do raskida ugovora o zakupu sa “Adriatic propertiesom”.

“Sve i da je deklarisani opšti interes izgradnje turističkih kapaciteta u skladu sa Prostornim urbanističkim planom, a ne javni parking, u jednom od najljepših kutaka na Mediteranu, Opština Budva nije smjela staviti lokalni interes jedne mjesne zajednice iznad javnog interesa države Crne Gore koji se ogleda u pravima iz zaključenog ugovora o zakupu i obaveza poštovanja ugovorenih obaveza”, naveli se u tužbi koju su “Sveti Stefan hoteli” podnijeli protiv Opštine.

Kako su obrazložili “Sveti Stefan hoteli” imaju zaključen ugovor o dugoročnom zakupu od 42 godine, koji pored hotela “Sveti Stefan” obuhvata i pomenutu parcelu.

Ugovor je zaključila Vlada i garantovala za njegovo dobro izvršenje, na koji je saglasnost dala Skupština Crne Gore.

“Eksproprijacijom parcele bila bi dovedena u pitanje i održivost ugovora, pa bi “Sveti Stefan hoteli“ AD, koji su u većinskom vlasništvu Vlade, ali i sama država Crna Gora bili izloženi potencijalno veoma opasnim tužbama za raskid zakupa i naknadu štete, što bi proizvelo znatno veće posljedice po opšti interes od bilo kakvih benefita koji se mogu ostvariti eksproprijacijom malog dijela zakupljene imovine”, navodi se u tužbi.

Zakupac “Adriatic properties” je uputio pismo “Sveti Stefan hoteli“ AD kojim se ukazuje na obavezu poštovanja ugovorenih odredbi i postojanja razloga za pokretanje arbitražnog postupka.

Bonus video: