MANS o MFSS: Obećali da će se znati gdje ide svaki cent, a realnost potpuna drugačija

"Od samog formiranja Vlade Crne Gore u decembru prošle godine,
MFSS u kontinuitetu ignoriše zahtjeve MANS da se učine javnim podaci o transakcijama koje se vrše preko državnog trezora. MANS se zbog toga žalio nadležnoj Agenciji za slobodan pristup informacijama koja je do sada u svim slučajevima odlučila u našu korist. Ministarstvo je i ove odluke Agencije ignorisalo, nastavljajući da krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama"

14541 pregleda 20 komentar(a)
MANS, Foto: MANS
MANS, Foto: MANS

Uprkos javnom obećanju da će potrošnja novca biti javna i da će biti napravljen otklon od prakse Demokratske partije socijalista (DPS), Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) do danas nije odgovorilo niti na jedan zahtjev za slobodan pristup informacijama Mreže za afirmaciju nevladinog (MANS) koji se odnosio na trošenje novca građana za vrijeme mandata ove vlade, saopšteno je iz MANS.

"Od samog formiranja Vlade Crne Gore u decembru prošle godine, MFSS u kontinuitetu ignoriše zahtjeve MANS da se učine javnim podaci o transakcijama koje se vrše preko državnog trezora. MANS se zbog toga žalio nadležnoj Agenciji za slobodan pristup informacijama koja je do sada u svim slučajevima odlučila u našu korist. Ministarstvo je i ove odluke Agencije ignorisalo, nastavljajući da krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama", ističe se u saopštenju MANS.

Oni su dodali da "Crna Gora do prošle sedmice nije imala usvojen budžet, već su sve isplate iz Trezora realizovane na osnovu odluka o takozvanom privremenom finansiranju koje su dosta kritikovane u javnosti".

"Za očekivati je bilo da će MFSS upravo zbog takvog, vanrednog stanja u javnim finansijama bili motivisano da svoj rad učini što transparentnijim, ali se to nije desilo. Time je MFSS i suštinski onemogućilo bilo kakvu građansku kontrolu nad svojim radom, i to u periodu kada je ta kontrola zbog problema sa budžetom bila i najpotrebnija", kazali su iz MANS.

Oni navode i da je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić po dolasku na funkciju javno obećao da će građani biti informisani o svakom potrošenom centu, dok je iz Vlade Crne Gore poslata poruka da je slobodan pristup informacijama i saradnja sa civilnim sektorom jedan od prioriteta u njenom budućem radu.

"Nažalost, realnost je bitno drugačija jer ne samo da nema ništa od proaktivnog objavljivanja podataka o finansijama, već nakon šest mjeseci ćutanja na zahtjeve MANS, svjedočimo o nedostatku političke volje da se Zakon o slobodnom informacijama primjenjuje u korist javnog interesa. Od nespornog javnog interesa je da informacije o tome kako se u posljednih šest mjeseci raspolagalo državnim novcem budu javne, kao i da u Ministarstvo finansija prepoznaju zbog čega je potrebno da odmah prekinu sa DPS praksom skrivanja podataka.Upravo je takva praksa, praćenja ozbiljnim kršenjem Zakona o slobodnom pristupu informacijama, bila imanentna svim prethodnim vladama u pokušajima da se prikriju dokazi o kršenjima zakona i mogućoj korupciji", rekli su iz MANS.

Oni su pozvali Spajića da "bez odlaganja omogući pristup traženim podacima o isplatama iz Trezora i obezbijedi puno poštovanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama kao jednog od ključnih alata za borbu protiv korupcije i kršenja zakona".

Bonus video: