poruka škupštini

MFSS: Što prije usvojiti predloge zakona koji su preduslov za utvrđivanje porijekla imovine

"Planirani prihod, koji bi se ostvario usvajanjem i primjenom ovog seta zakona, iznosi 20 miliona eura na polugodišnjem nivou, odnosno 40 miliona eura godišnje"

11733 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Neophodno je da se Skupština Crne Gore što prije izjasni o setu predloga zakona važnih za državne finansije, među kojima su i oni za povećanje prihoda budžeta Crne Gore po osnovu oporezivanja neprijavljenih prihoda, čime se stiču preduslovi za utvrđivanje porijekla imovine, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

Riječ je o Predlogu zakona o izmjenama i dopuna Zakona o poreskoj administraciji, koji je osnov za obračun sa onima koji ne prijavljuju prihode, uz prateći Predlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Predlozi su u skupštinskoj proceduri od 14. maja ove godine, kada ih je Vlada uputila na razmatranje i usvajanje po hitnom postupku.

Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, čije izmjene je inicirala Vlada i parlament ih je usvojio, predviđeno je da stopa za neprijavljeni prihod bude 80 odsto.

"Međutim, potrebne su izmjene i dopune preostala dva zakonska rješenja o poreskoj administraciji i finansiranju lokalne samouprave da bi se obezbijedio način na koji će država naplaćivati te prihode. Planirani prihod, koji bi se ostvario usvajanjem i primjenom ovog seta zakona, iznosi 20 miliona eura na polugodišnjem nivou, odnosno 40 miliona eura godišnje", navodi se u saopštenju.

Pored povećanja prihoda državnog budžeta i poboljšanja životnog standarda građana, iz MFFS ukazuju da upoređivanje vrijednosti imovine sa prijavljenim prihodima predstavlja jedan od efikasnih alata u borbi protiv korupcije.

"Podsjećamo i da je cilj planiranih izmjena regulative unapređenje efikasnosti poreskog sistema i sprečavanje zloupotreba. Ovako predložena politika Vlade, kroz izmjene seta poreskih zakona, eliminiše i lukrativnu komponentu izbegavanja prijavljivanja prihoda ili bavljenja nezakonitim aktivnostima, te djeluje preventivno na sva fizička lica koja posežu za takvim sredstvima radi uvećanja imovine. Usvojenim Zakonom o budžetu za 2021. godinu planirani su dodatni prihodi predloženim zakonskim rješenjima, među kojima je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama sa amandmanima, i potrebno je što prije razmotriti/usvojiti predloge, da ne bi došlo do promjene dinamike naplate prihoda", zaključuje se u saopštenju MFFS.

Preporučujemo za Vas