Potpisan Nacionalni Klasterski sporazum: Povezivanje sistema obrazovanja, obuke i rada

Klaster će se baviti i podsticanjem inovacija i transfera tehnologija kod malih i srednjih preduzeća (MSP)

1874 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz PKCG, Foto: PKCG
Detalj iz PKCG, Foto: PKCG

Nacionalni Klasterski sporazum o saradnji u KETs-u, kojim će se povezati sistem obrazovanja, obuke i rada, potpisan je u Privrednoj komori (PKCG).

Nacionalni Klasterski sporazum, kako je saopšteno iz PKCG, jedan je od rezultata implementacije projekta HISTEK.

„Potpisnici sporazuma su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, koje je i vodeći partner projekta, PKCG, Centar za stručno obrazovanje, Edukativni centar Montenesoft, kompnaija Liming projekt, Centar za strane jezike Open Doors i Srednja mješovita škola 25. maj”, navodi se u saopštenju.

Iz PKCG su kazali da su ciljevi formiranja Klastera podržavanje integracije između sistema obrazovanja, obuke i rada, s posebnim osvrtom na tehničke vještine nastale u okviru projekta HISTEK.

Klaster će se baviti i podsticanjem inovacija i transfera tehnologija kod malih i srednjih preduzeća (MSP).

Projekat HISTEK realizuje se kroz Program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora i biće završen 30. juna.

„Kroz istarživanje potreba MSP uz pomoć usaglašenih alata i standarda za procjenu, kreiran je novi program obuke u oblastima koje se fokusiraju na ključnim inovacionim tehnologijama. Krajnji cilj obuhvata povezivanje Italije, Albanije i Crne Gore kroz omogućavanje mobilnosti učenika kako u procesu obrazovanja, tako i u sticanju praktičnih znanja i vještina. Riječ je o programu obuke iz oblasti Mehatronike“, naveli su iz PKCG.

Obuka je koncipirana sa velikim postotkom praktične obuke na radnom mjestu, kako bi se učenici osposobljavali za konkretna radna mjesta.

Bonus video: