Dobit osiguravajućih kuća 10,8 miliona eura

Sektor osiguranja u prošloj godini povećao dobit za 2,5 miliona eura u odnosu na 2019. godinu. Obveznice države Crne Gore dominiraju u ukupnim dugoročnim ulaganjima osiguravajućih kuća

7839 pregleda 9 komentar(a)
Premija po glavi stanovnika daleko od evropskog prosjeka: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Premija po glavi stanovnika daleko od evropskog prosjeka: Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tržište osiguranja u Crnoj Gori je u 2020. godini nastavilo profitabilno poslovanje, pa je ukupna neto dobit iznosila 10,8 miliona eura, pokazao je Izvještaj o stanju na tržištu osiguranja.

U odnosu na uporedni godišnji period dobit je veća za 30 odsto, odnosno za 2,5 miliona eura.

Podaci pokazuju da je svih devet osiguravajućih kuća koje su prisutne na crnogorskom tržištu pozitivno poslovalo i da je njihova aktiva dostigla sumu od 249,4 miliona eura, što predstavlja rast od 5,7 odsto u odnosu na uporedni godišnji period.

Izvještaj je pripremila Agencija za nadzor tržišta osiguranja (ANO) i on je ušao u skupštinsku proceduru.

Kako su objasnili iz ANO, aktiva osiguravajućih kuća je, prije svega, porasla rastom kategorije „dugoročna finansijska ulaganja” koja su na kraju 2020. godine iznosila 157,4 miliona eura i taj novac je najviše ulagan u obveznice Crne Gore.

“Crnogorski osiguravači su na kraju prošle godine raspolagali sa dugoročnim i kratkoročnim obveznicama države Crne Gore u ukupnoj vrijednosti od 166,1 milion eura, što je 7,1 odsto više nego godinu ranije”, kazali su u ANO.

Državne obveznice su hartije koje emituje država, a koje su u funkciji održavanja likvidnosti državnog budžeta.

Izvještaj je pokazao da je sektor tržišta osiguranja sačuvao stabilnost, likvidnosti profitabilnost.

“Uslovi ekstremne neizvjesnosti pod uticajem pandemije koronavirusa su rezultirali ekonomskom recesijom i padom korporativne profitabilnosti i raspoloživog dohotka u 2020. godini, na globalnom nivou i u Crnoj Gori, i značajno su uticali na poslovanje osiguravača. I u ovakvim uslovima crnogorski sektor osiguranja je sačuvao stabilnost i pokazao visoku otpornost na efekte pandemije, te nastavio da ispunjava svoju ulogu i izvršava obaveze uz solventno, likvidno i profitabilno poslovanje svih društava za osiguranje”, kostatovao je ANO.

Pad premije osiguranja

Podaci pokazuju da je ukupna bruto fakturisana premija u 2020. godini bila 93,7 miliona eura, što predstavlja pad od 1,1 odsto u odnosu na 2019. godinu kada je ostvareno 94,7 miliona eura, dok je vrijednost akcijskog kapitala bila 46,2 miliona i ostala je na istom nivou kao 2019. godine. Pad ukupne premije posljedica je pada premije neživotnih osiguranja u apsolutnom iznosu od 3.64 miliona, dok je premija životnih osiguranja ostvarila rast u iznosu od 2,59 miliona.

“Posmatrano prema grupama osiguranja, ukupna premija životnih osiguranja iznosila je 19,7 miliona eura i zabilježila je rast od 15,1 odsto, dok je ukupna premija neživotnih osiguranja iznosila 73,9 miliona eura i ostvarila je pad od 4,7 odsto u odnosu na 2019. godinu. Na tržištu osiguranja i u 2020. godini dominantno učešće od 78,9 odsto u ukupnoj tržišnoj premiji ostvaruju neživotna osiguranja koja bilježe pad u odnosu na godinu ranije kada je učešće bilo 81,9 odsto, dok je premija životnih osiguranja u ukupnoj premiji bila 21,1 odsto i porasla je za tri procenta u odnosu na 2019. godinu”, objašnjeno je iz ANO.

Analiza ANO pokazuje da je najzastupljenija vrsta osiguranja na tržištu i dalje osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila gdje je fakturisano 36 miliona eura bruto premije, što je dva miliona manje nego godinu ranije.

Pored ove vrste značajnija učešća su ostvarila: osiguranje života (19,2 odsto), osiguranje od posljedica nezgode (10,4 odsto), ostala osiguranja imovine (10,3 odsto) i kasko osiguranje motornih vozila (6,4 odsto).

Na crnogorskom tržištu osiguranja u prošle godine poslove osiguranja je obavljalo devet osiguravajućih kuća, od kojih su četiri za poslove životnih osiguranja (Grave, Lovćen životno, Unika životno i Viner štediše) i pet kuća za poslove neživotnih osiguranja (Lovćen neživotno, Unika neživotno, Sava, Đenerali i Svis).

Premija po glavi stanovnika (gustina osiguranja) prošle godine je bila 150,9 eura, što predstavlja pad od 0,9 odsto u odnosu na godinu ranije. Evropski prosjek premije po glavi stanovnika je 2,085 hiljada eura.

Za odštetne zahtjeve isplaćeno milion eura

Osiguravajuće kuće su u Garantni fond (iz kojeg se isplaćuju odštetni zahtjevi) prošle godine uplatile 1,57 miliona eura po osnovu doprinosa. Istovremeno iz Garantnog fonda je isplaćeno milion eura za štete.

“U izvještajnom periodu od ukupno 777 zahtjeva za isplatu štete (161 šteta prenesena je iz 2019. godine) riješeno je 640 zahtjeva, od čega je 182 zahtjeva za isplatu štete odbijeno, a za 458 štete je isplaćeno”, kazali su u ANO.

Lovćen i Sava osiguranje imaju najveće tržišno učešće

Kada je u pitanju raspored tržišnog učešća osiguravajućih kuća najveće tržišno učešće mjereno bruto fakturisanom premijom zadržalo je Lovćen osiguranje sa učešćem od 31,1 odsto. Zatim slijede Sava osiguranje sa 13,7 odsto, Uniqa neživotno sa 12,5 odsto, Đenerali osiguranje sa 11,8 odsto, Grave osiguranje sa 8,9 odsto, Svis osiguranje sa 6,8 odsto, Winer štediše životno sa 5,6 odsto, Uniqa životno osiguranje sa 2 odsto i Lovćen životna osiguranja sa 1,6 odsto

Bonus video: