Za potrebe kompanije "To Montenegro"

Vlada otkupljuje embraer za 5,36 miliona dolara

Ocijenjeno je posebno značajnim što će vazduhoplov ostati u vlasništvu i posjedu nacionalne avio-kompanije

13778 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o kupovini vazduhoplova tipa Embraer 190-200 LR msn 19000358, registarske oznake 40-AOC za potrebe kompanije To Montenegro.

"Imajući u vidu da je Montenegro Airlines u prekršaju po Ugovoru o zajmu sa BNDES-om i Ugovoru o zakupu aviona sa MALL i da je u stečaju a da se avion Embraer reg.oznaka 40-AOC nalazi na aerodromu Podgorica i da postoji obaveza zaštite, održavanja i osiguranja navedenog aviona, krajem januara 2021.godine započeti su pregovori sa BNDES o sticanju vlasništva na predmetnom avionu, odnosno otkupu ovog aviona", saopšteno je iz Vlade.

Pojasnili su da Montenegro Airlines zbog svoje insolventnosti nije bio u mogućnosti da ispuni obaveze po osnovu ugovora.

"Početkom aprila 2021. godine, brazilski tim je dostavio predlog po kome je Brazilsko ministarstvo ekonomije spremno da prihvati iznos od USD 4,99 miliona sa pripadajućim troškovima kamate, za sticanje vlasništva nad avionom i murno rješavanje problema. U skladu sa tim, Vlada je, u svojstvu jedinog osnivača društva 'ToMontenegro' DOO Podgorica, odobrila Društvu kupovinu aviona Embraer za ukupan iznos od 5.360.510,28 dolara (plativih u eurima po kursu na dan uplate), čija će se isplata izvršiti iz sredstava osnivačkog kapitala 'ToMontenegro' DOO", navode iz Vlade.

Ocijenjeno je posebno značajnim što će sticanjem vlasništva na avionu za iznos od 4,99 miliona vazduhoplov ostati u vlasništvu i posjedu crnogorske kompanije, dok bi reisporuka aviona uz plaćanje troškova od oko šest miliona dolara država izgubila avionu koji su uložena značajna sredstva.

Preporučujemo za Vas