U socijalnim ustanovama nemaju svi pravo na turističke vaučere

Prema mišljenju MFSS, turističke vaučere mogu dobiti isključivo stručni radnici koji su bili direktno izloženi riziku obolijevanja od virusa kovid-19

8630 pregleda 7 komentar(a)
Zaposleni u kuhinji, vešeraju i obezbjeđenju nijesu dobili vaučere: Zavod Komanski most, Foto: Boris Pejovic
Zaposleni u kuhinji, vešeraju i obezbjeđenju nijesu dobili vaučere: Zavod Komanski most, Foto: Boris Pejovic

Dio zaposlenih u Zavodu “Komanski most”, među kojima se nalaze kuvari, radnici obezbjeđenja i zaposleni u vešeraju, nemaju pravo na turističke vaučere, jer je uprava te ustanove od Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) dobila informaciju da se ta pomoć ne odnosi na zaposlene u administrativnoj, kao ni u ostalim službama, koje nisu bile u direktnom kontaku sa korisnicima i time bili u mogućnosti da se zaraze od koronavirusa.

Socijaldemoktatska partija (SD) podnijela je amandman na Zakon o budžetu koji je prošle nedjelje usvojila Skupština, a koji omogućava da se turistički vaučeri dodijele i zaposlenima u ustanovama socijalne i dječje zaštite.

Zaposleni u ovim pomoćnim službama “Komanskog mosta”, koji su se obratili “Vijestima”, kazali su da je primjer raspodjele vaučera nepravedan, jer su ih dobile njihove kolege stražari, radnici vešeraja i kuhinje Kliničkog centra, kao i da nijesu sigurni kako se u njihovoj ustanovi odlučuje ko je bio u riziku oboljevanja od virusa kovid-19.

Prvobitni predlog je bio da svi zaposleni u tim ustanovama dobiju vaučer, ali je od strane MFSS amandman korigovan na način da to pravo ne bi trebalo da dobije administrativno osoblje, čime se brojka sa ukupno 950 zaposlenih smanjila na 500.

“Po prvom dopisu MFSS obaviješteni smo da pravo na turističke vaučere mogu ostvariti isključivo stručni radnici koji su bili direktno izloženi riziku obolijevanja od virusa COVID-19. S obzirom na težinu i specifičnost posla u našoj ustanovi, a naročito u periodu epidemije, nismo bili saglasni sa ovom odlukom, pa smo se odmah obratili resornom Ministarstvu i predsjedniku Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Goranu Simoviću uz obrazloženje da spisak treba proširiti na sve službe, jer je svaka potencijalno bila izložena riziku obolijevanja od pomenutog virusa”, saopštili su “Vijestima” iz Zavoda “Komanski most”.

Oni su naveli da je MFSS uvažio primjedbe i informacije koje su dobili, te je odlučeno da se ovom mjerom dodatno obuhvate i njegovateljice, medicinsko osoblje, kao i stručni radnici i saradnici na poslovima njege, odnosno radnici koji su bili u stalnom kontaktu sa korisnicima.

“Takođe, od strane Ministarstva naglašeno je da se ova mjera ne odnosi na administrativnu, kao ni ostale službe koje nisu bile u direktnom kontaku sa korisnicima”, kazali su iz Zavoda.

Dodali su da po novom amandmanu na budžet još uvijek nisu dobili informacije ko od zaposlenih dodatno ima mogućnost da ostvari ovo pravo, ali da će svakako postupiti po budućim preporukama.

“Uzimajući u obzir specifičnost posla u našoj ustanovi i to da nije bilo moguće održati fizičku distancu sa korisnicima za vrijeme epidemije, smatramo da svi zaposleni, iako nisu bili u neposrednom radu sa istima, zaslužuju da ostvare ovo pravo”, poručili su iz Zavoda.

Iz MFSS nisu “Vijestima” precizirali ko ima pravo na turističke vaučere od zaposlenih u ovim socijalnim ustanovama.

Usvojeni amandman ne zahtijeva dodatni novac u budžetu, već su se neophodna sredstva za turističke vaučere preusmjerila sa pozicije troškova za reprezentacije i sa pozicije troškova za isplatu ugovora o djelu.

Predviđeno je da se ukupno za turističke vaučere za zaposlene u zdravstvu, prosvjeti i socijalnim službama izdvoji 5,5 miliona eura, a pojedinačna vrijednost vaučera je 200 eura. Do sada se prijavilo oko 23 hiljade radnika

Bonus video: