Pokrenuće procedure za usvajanje agrobudžeta

Neophodno omogućili podršku u okviru agrobudžetskih mjera proizvođačima poljoprivrednih proizvoda

5124 pregleda 9 komentar(a)
Stijović, Foto: Ministarstvo
Stijović, Foto: Ministarstvo

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenuće procedure za usvajanje agrobudžeta kako bi omogućilo podršku u okviru agrobudžetskih mjera proizvođačima poljoprivrednih proizvoda u Crnoj Gori, saopšteno je tokom posjete resornog ministra Aleksandra Stijovića prizvođačima krompira.

Stijović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, zajedno sa državnim sekretarom Nebojšom Veličkovićem, direktorom Direktorata za poljoprivredu Miroslavom Cimbaljevićem i načelnikom Direktorata za ruralni razvoj Milošem Kusovcem, posjetio proizvođače krompira u Tuzima.

“Oni su zajedno pokušali da nađu rešenja za probleme sa viškovima povrtarskih proizvoda sa kojima se proizvođači susreću, posebno mladog krompira i lubenice”, navodi se u saopštenju.

Stijović je, kako je saopšteno, razgovarao sa proizvođačima, kako bi u direktnom razgovoru saznao kako ministarstvo može da im pomogne, a prilikom posjete konstatovano je da je krompir odličnog kvaliteta i da su prinosi izuzetno dobri.

“Zajednički zaključak je da je, zbog velike količine mladog krompira, u ovom trenutku otkupna cijena vrlo niska, te da je potrebno intervenisati kako bi se pomoglo proizvođačima”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je posebno potrebno intervenisati jer je, zbog velikih vrućina, potrebno skladištiti krompir.

Proizvođači su, kako se navodi, tražili hitnost u reakciji zbog najavljenih kiša u narednim danima.

“Što se tiče lubenice, konstatovano je da je prinos izuzetan ove godine i da trenutno nema problema na tržištu, ali da se mogu očekivati u narednom periodu”, kazali su iz Ministarstva.

Napomenuto je, kako se dodaje, da ugostitelji još ne rade punim kapacitetom iako je sezona dobro krenula, ali da se nadaju da će se daljim prilivom turista otvoriti dodatni prostor na domaćem tržištu za povećanje potražnje i rast cijena.

Stijović je, kao ključan faktor uspješnog plasmana krompira na domaćem i inostranom tržištu, naveo poštovanje standarda i prilagođavanje kupcima i rekao da će ministarstvo odmah pokrenuti mehanizme u okviru svojih mogućnosti kako bi se pomoglo proizvođačima.

On je naglasio da će, s obzirom na to da zakon o budžetu stupa na snagu sjutra, Ministarstvo odmah po objavljivanju u službenom listu pokrenuti procedure za usvajanje agrobudžeta kako bi nakon toga omogućili podršku u okviru agrobudžetskih mjera proizvođačima poljoprivrednih proizvoda u Crnoj Gori.

“Ministarstvo je, odmah nakon sastanka, uputilo savjetodavne službe na teren gdje će se nakon procjene situacije od strane poljoprivrednih stručnih službi pokrenuti procedura za podršku poljoprivrednicima”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: