IRF i AFD počeli aktivnosti u cilju implementacije 50 miliona eura vrijednog projekta

„U okviru dvostruke socijalne i klimatske komponente, ovaj program nudi integrisani odgovor na zahtjeve naših klijenata i mobilizaciju prilagođene tehničke i finansijske podrške na putu ka ekološkoj tranziciji, što je garancija održivog ekonomskog oporavka“, saopštila je Radović

3055 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice, Foto: IRF
Sa radionice, Foto: IRF

Investiciono-razvojni fond (IRF) i Francuska agencija za razvoj (AFD) počeli su danas aktivnosti u Crnoj Gori u cilju implementacije projekta od 50 miliona eura, u svrhu podrške finansiranju malih i srednjih preduzeća i opština u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

Iz IRF-a je saopšteno da dvodnevna radionica u Podgorici ima za cilj edukaciju i podršku na operativnom nivou za sprovođenje finansiranja zajmova, koje će IRF dodjeljivati korisnicima za klimatske i investicije koje će biti namijenjene ranjivim grupama iz opština ispod prosječnog indeksa razvijenosti.

Izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović, zahvalila je na značajnoj podršci predstavnika AFD-a u okviru francuske strategije za Zapadni Balkan, s ciljem snaženja crnogorske ekonomije u postpandemijskom periodu.

Ona je naglasila značaj ulaganja finansijskih sredstava u izgradnju održivog društva u Crnoj Gori, koje će se temeljiti na efikasnom korišćenju svih prirodnih resursa i niskokarbonskom razvoju.

„U okviru dvostruke socijalne i klimatske komponente, ovaj program nudi integrisani odgovor na zahtjeve naših klijenata i mobilizaciju prilagođene tehničke i finansijske podrške na putu ka ekološkoj tranziciji, što je garancija održivog ekonomskog oporavka. Raduje me ostvarenje ovog prvog partnerstva sa AFD-om i početak dugoročne saradnje između naše dvije institucije“, saopštila je Radović.

Projekt menadžer AFD-a, Maxime Lebovics, kazao je da je zadovoljan zbog pokretanja ovog programa, koji je plod strateškog i operativnog dijaloga uspostavljenog sa IRF-om.

On je rekao da IRF može da računa na finansijsku i tehničku podršku AFD-a u procesu tranzicije ka smanjenju emisije ugljen-dioksida i postizanju zelenog rasta, uz očekivanje da se pozicionira kao vodeća finansijska institucija u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja u Crnoj Gori.

„Kroz program, koji je rezultat zajedničke inicijative, AFD i IRF pokazuju punu posvećenost u sprovođenju evropskih prioriteta klimatske politike i kreiranju institucionalnog okruženja za razvoj zelenih i klimatski otpornih infrastruktura u Crnoj Gori na nacionalnom i lokalnom nivou, s ciljem podsticanja pozitivne dinamike reformi u svim sektorima obuhvaćenim Zelenim dogovorom EU i Zelenom agendom za Zapadni Balkan“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: