Zečević kandidat za izvršnog direktora Montenegrobonusa

Toj državnoj kompaniji, Ministarstvo kapitanih investicija obezbjedilo je pomoć od 1,2 miliona eura kojom treba da se odblokira račun, na šta je Agencija za zaštitu konkurencije dala saglasnost

19802 pregleda 172 reakcija 25 komentar(a)
Odbor direktora imenuje izvršnog direktora: Zečević, Foto: Luka Zekovic
Odbor direktora imenuje izvršnog direktora: Zečević, Foto: Luka Zekovic

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Radoš Zečević kandidat je za izvršnog direktora državnog preduzeća Montengrobonus, saznaju “Vijesti” od izvora iz izvršne vlasti.

Njega treba da imenuje novi odbor direktora u koji je Vlada početkom ovog mjeseca imenovala Slađanu Džaković, Dragoljuba Bulatovića, Ivanu Klikovac, Bogdana Markovića i Srđu Smatlika.

Prethodno je smijenjen raniji sastav Odbora direktora u kome su bili predsjednik Odbora direktora Miroslav Ivanišević i članovi Dragan Janković, Jovo Rabrenović, Rajko Kovačević i Andrija Ivanović.

Ministarstvo kapitanih investicija je ovom preduzeću obezbijedilo 1,2 miliona eura pomoći kroz jednokratnu subvenciju za šta je Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ocijenila da je to u skladu sa privremenim okvirom za mjere državne pomoći u svrhu podrške ekonomiji u aktuelnoj pandemiji.

Montenegrobonus, čiji je osnivač Vlada, registrovan je za trgovinu na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima. Prema podacima iz finansijskog izvještaja za prošlu godinu, prihod je iznosio 10,33 miliona eura, što je pet odsto više nego 2019. godine, kada je iznosio 9,81 milion eura. Preduzeće je prošlu godinu završilo sa minusom od 430,395 eura”

Prethodno je Privredni sud kojim rukovodi Blažo Jovanić, blokirao račun ovog državnog preduzeća na iznos od 1,27 miliona eura, kako bi naplatio potraživanje Kombinata aluminijuma (KAP) u stečaju. Račun je blokiran 21. marta ove godine, što je zvanično objavila Centralna banka (CBCG) na listi blokiranih računa.

Stečaj u KAP-u uveden je 2013. godine na zahtjev Ministarstva finansija, a blokada računa dolazi skoro osam godina kasnije.

“Račun preduzeća Montenegrobonus je blokiran po odluci Privrednog suda za približno 1,3 miliona eura. Radi se o potraživanju KAP-a u stečaju. To je prilično neobično, imajući u vidu da postoji potraživanje Montenegrobonusa ka KAP-u u stečaju u iznosu od više od 16 miliona eura. Pošto je KAP u stečaju, ne postoje šanse da Montenegrobonus taj iznos naplati iz stečajne mase”, rečeno je ranije “Vijestima” u MKI.

Iz resora kojim rukovodi ministar Mladen Bojanić objašnjeno je da se račun može odblokirati tako da Vlada uplati novac, za što imaju mogućnost po odluci iz 2013. godine.

Bojanić
Bojanićfoto: Vlada Crne Gore

“Način da se račun Montenegrobonusa odblokira vidimo u činjenici da se Vlada po odluci iz 2013. godine obavezala da će izmiriti obaveze Montenegrobonusa, jer je u tom periodu, po direktivi Vlade, bio uključen u upravljačku strukturu KAP-a. MKI je ovim povodom poslalo više dopisa Ministarstvu finansija i vjerujemo da će se pronaći rješenje kojim bi račun ovog preduzeća bio odblokiran”, objasnili su u MKI.

Jedna od obaveza kompanije je i da rješi međusobne sporove sa državnim elektroenergetskim kompanijama EPCG i CGES o međusobnim obavezama, koje traju još od krađe struje za KAP iz evropske interkonekcije.

Montengrobonus, čiji je osnivač Vlada, registrovan je za trgovinu na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima.

Prema podacima iz finansijskog izvještaja za prošlu godinu, prihod je iznosio 10,33 miliona eura, što je pet odsto više nego 2019. godine, kada je iznosio 9,81 milion eura. Preduzeće je prošlu godinu završilo sa minusom od 430,395 eura.

Bonus video: