PREMAŠEN PLAN NAPLATE

MFSS: Prihodi u junu 158,8 miliona eura, rast od 10,7 odsto i u odnosu na jun 2019. godine

"Značajnom rastu prihoda budžeta u junu ove godine posebno je doprinio rast prihoda od poreza na dodatu vrijednost (PDV) za 41,9 odsto (17,8 miliona eura), što je prvenstveno rezultat velike naplate PDV-a pri uvozu tokom pripreme turističke sezone"

29955 pregleda 45 reakcija 45 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prihodi državnog budžeta u junu ove godine iznose 158,8 miliona eura i veći su za 20,1 odsto (26,6 miliona eura) u odnosu na isti mjesec prošle godine i za 10,1 odsto (14,6 miliona eura) u odnosu na plan, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

Kako je saopšteno iz MFSS, prihodi u junu su veći za 10,7 odsto (15,4 miliona eura) i u odnosu na jun 2019. godine, koja je bila rekordna po prihodima od turizma.

"Značajnom rastu prihoda budžeta u junu ove godine posebno je doprinio rast prihoda od poreza na dodatu vrijednost (PDV) za 41,9 odsto (17,8 miliona eura), što je prvenstveno rezultat velike naplate PDV-a pri uvozu tokom pripreme turističke sezone. Prihodi od PDV-a u junu ove godine iznose ukupno 60,3 miliona eura", navodi se u saopštenju.

prihodi budžeta jun
foto: ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Dodaju da je ostvarena naplata PDV-a je veća i od naplate u junu 2019. godine, kada je bila 52,8 miliona eura. Preliminarni podaci pokazuju da ni u jednom mjesecu tokom 2020. godine nije ostvarena neto naplata PDV-a kao u junu ove godine.

"Do sada ostvareno ukazuje na oporavak ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori. Prema preliminarnim podacima, prihodi budžeta od početka januara do kraja juna 2021. godine iznosili su 787,4 miliona eura, što je više za 39,5 miliona eura (5,3%) u odnosu na isti period prethodne godine. Premašen je i plan naplate prihoda za šest mjeseci ove godine za 14 miliona eura (1,8 odsto). U periodu januar - jun 2021. godine zabilježeno je povećanje prihoda od PDV-a, akciza i poreza i doprinosa na zarade u odnosu na isti period 2020. godine".

Iz MFSS navode da kada su u pitanju polugodišnji prihodi od PDV-a, da je došlo do rasta od 20 miliona eura (7,7 odsto) u odnosu na isti period lani.

kretanje prihoda
foto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

"Ukupni prihodi iznose 279,1 milion eura, a veći su i u odnosu na plan za 11,1 milion eura (4,2 odsto). To je uglavnom posljedica rasta PDV-a pri uvozu zbog pripreme za ovogodišnju turističku sezonu, a uticala je i osjetnija primjena elektronske fiskalizacije. Preliminarni podaci za januar - jun ove godine pokazuju da prihodi od akciza iznose 97,5 miliona eura, odnosno da su veći za 2,2 miliona eura (2,3 odsto) u odnosu na isti period lani. U odnosu na plan, prihodi su veći 6,2 miliona eura (6,8 odsto)", saopšteno je.

Prihodi od poreza i doprinosa na zarade za šest mjeseci ove godine, kako se dodaje, iznosili su 289,5 miliona eura i veći su za 17,9 miliona eura (6,6 odsto) u odnosu na isti period prošle godine.

"Polugodišnji prihodi od poreza na dobit iznosili su 56,8 miliona eura i naplata je skoro na istom nivou kao u periodu januar - jun 2020. godine, dok je ostvaren rast od 14,1 milion eura (33 odsto) u odnosu na plan. Imajući u vidu zaključak Vlade, kojim je predviđeno da preduzeća u većinskom državnom vlasništvu uplaćuju dividendu budžetu shodno udjelu države, očekuje se rast ove kategorije prihoda. Konačni podaci o prihodima, rashodima i deficitu budžeta biće objavljeni krajem jula, u okviru redovnog mjesečnog izvještaja za jun i za period izvršenja budžeta januar - jun 2021. godine", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas