Francuske kompanije zainteresovane za realizaciju projekata u Crnoj Gori

"Uključivanje IRF-a u aktivnosti koje doprinose realizaciji Pariškog sporazuma i ostvarenju ciljeva klimatske agende predstavlja prvi ovakav projekat francuske Vlade posredstvom AFD-a u regionu, koji pruža finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima i opštinama“

4087 pregleda 0 komentar(a)
Foto: IRF
Foto: IRF

Francuske kompanije zainteresovane su za realizaciju projekata koji doprinose unapređenju crnogorske ekonomije na putu ka održivom razvoju, saopšteno je iz Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

Francuski ambasador u Crnoj Gori, Christian Thimonier, posjetio je IRF sa delegacijom Francuske agencije za razvoj (AFD) iz Pariza i predstavnicima regionalne kancelarije AFD-a.

Thimonier je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i realizacijom podrške Francuske Crnoj Gori davanjem prioriteta ekološkoj tranziciji, oblastima u kojima AFD ima dugogodišnje iskustvo i ekspertizu.

"Uključivanje IRF-a u aktivnosti koje doprinose realizaciji Pariškog sporazuma i ostvarenju ciljeva klimatske agende predstavlja prvi ovakav projekat francuske Vlade posredstvom AFD-a u regionu, koji pruža finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima i opštinama“, navodi se u saopštenju.

Izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović, izrazila je zadovoljstvo povodom intenziviranja odnosa između Francuske i Crne Gore, s posebnim fokusom na snaženje bilateralne saradnje IRF-a sa AFD-om.

Ona je naglasila značaj podrške predstavnika AFD-a u okviru francuske strategije za Zapadni Balkan.

Radović je istakla i značaj postojećeg finansijskog okvira i očekivanja vezano za ugovorenu tehničku pomoć i realizaciju granta i ukazala na značaj stvaranja novih potencijala za saradnju i kreiranje dodatnih mehanizama za izgradnju održivog društva u Crnoj Gori, koje će se temeljiti na efikasnom korišćenju svih prirodnih resursa i niskokarbonskom razvoju.

"Na sastanku su sumirani rezultati održane dvodnevne radionice, koja je imala za cilj edukaciju i podršku na operativnom nivou za sprovođenje finansiranja zajmova koje će IRF dodjeljivati korisnicima za klimatske investicije i investicije koje će biti namijenjene ranjivim grupama iz opština ispod prosječnog indeksa razvijenosti“, dodaje se u saopštenju.

Takođe je konstatovano da će se u cilju uspješne realizacije raspoloživog finansijskog okvira uložiti dodatni napori na integraciji relevantnih institucija na nacionalnom i lokalnom nivou, kako bi se ostvarila sinergija u ostvarivanju klimatskih ciljeva i efikasno iskoristio potencijal IRF-a kao finansijske institucije.

Bonus video: