Sajam mladih preduzetnika: Za dobru ideju ne treba mnogo para

Na Sajmu mladih preduzetnika predstavljeni i melemi, kreme, proizvodi od meda, unikatne marame, ručno rađena obuća...
536 pregleda 1 komentar(a)
Sajsam mladih preduzetnika (novine), Foto: Filip Roganović
Sajsam mladih preduzetnika (novine), Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.11.2017. 19:39h

Za dobru biznis ideju ne treba previše novca da bi se sprovela u praksi, kazali u razgovoru za “Vijesti” učesnici Sajma mladih preduzetnika koji je u petak organizovan u centru Delta siti.

Jelena Čupić sa svojim “Vanilla Candle studiom” odlučila je da se bavi izradom svijeća od isključivo prirodnog palminog voska, sa eteričnim uljima i tako podrži očuvanje životne sredine. Njene svijeće, kako tvrdi, mogu biti idealan poklon.

Na pitanje, kako je došla na ideju da pravi ove proizvode, Jelena kaže da je željela da reciklira teglice od dječije hrane.

“I kad sam podatke tražila na Internetu, došla sam na ideju da radim svijeće”, dodala je ona.

Zasada ne planira da svoju ideju proda nekom većem privatniku koji bi organizovao proizvodnju većeg obima.

“Nisam o tome razmišljala. Dopada mi se ovo što radim. Ne volim da idem na posao od osam do 16 časova svaki dan. Ovako mi se sviđa i ovaj posao mi odgovara, jer sam do nedavno bila samo domaćica”, kazala je Jelena.

Ivan Rović, jedan je od osnivača agencije “Ulazi Podgorice” koja se od 2015. godine profesionalno bavi upravljanjem i održavanjem stambenih zgrada.

“Trenutno održavamo više od 100 ulaza u Podgorici, a u Budvi i Herceg Novom smo tek počeli”, dodao je Rović koji je završio Ekonomski fakultet u Podgorici. Kaže da im za početak biznisa nijesu bila potrebna velika sredstva, već prvenstveno “jaka želja i volja za radom”.

Emina Bešlić, vlasnica firme “Top Clean”, osnovane krajem 2015, bavi se profesionalnim održavanjem higijene prostora i objekata.

“Zaključila sam da je ova usluga profitabilna, prije svega. Koliko god se mi žalili, standard ljudi raste i svi bi da se manje bave čišćenjem”, navela je Emina. Ona je napomenula da joj je na početka biznisa bila potrebna novčana podrška, ali da sada za tim nema nikakve potrebe.

Stefan Aleksić se bavi marketingom u okviru veb sajta seljak.me koji je prije dva mjeseca napravio njegov kolega.

“Zasada smo jako zadovoljni. Ovu ideju ne planiramo nikome da prodamo već da nastavimo da radimo. Sa posjetama smo zadovoljni, jer ih ima oko 1.000 dnevno, a posljednja dva mjeseca imamo više od 250 prodaja putem sajta. Razmišljamo o novim projektima jer imamo još ideja”, dodao je Stefan.

Ivana Pajović je direktorica preduzeća “Res publika” koje je osnovano 2011. godine, a bavi se digitalnom štampom i grafičkim dizajnom.

“Za početak biznisa nijesmo imali nikakva sredstva ali smo ih stekli vremenom. Ovaj posao radimo nas troje, a cilj nam je da radimo kao do sada i unaprijedimo biznis u pogledu tehnike, tehnologije i kadrova”, zaključila je Pajović.

Sajam mladih preduzetnika, do 35 godina, organizovala je Unija mladih preduzetnik, a prisutni su mogli još vidjeti meleme, kreme, proizvode od meda, unikatne marame, žensku italijansku obuću ručno rađenu...

Virtuelna Crna Gora na dlanu

Atraktivnu prezentaciju imali su predstavnici View Montenegro on-lajn portala koji želi da objedini turističku ponudu Crne Gore i koji koristi tehnologiju snimanja u 3D video produkciji. „Nijesmo još osnovali firmu, a View Montenegro podrazumijeva izradu on lajn platforme sa 3D reljefom Crne Gore. Postojaće razne ikonice posredstvom kojih će turisti moći da obiđu Crnu Goru“, kazao je “Vijestima” Darko Žugić.

On je dodao da planiraju da umreže partnere kako bi razvili biznis kao i da zovu turističke organizacije i privrednike.

Bonus video: