Žugić: Ministarstvo da se usaglasi oko odgovornosti

“Očigledno je da oko pomenute odgovornosti ne postoji usaglašenost unutar samog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede"

6973 pregleda 11 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Centralna banka Crne Gore
Radoje Žugić, Foto: Centralna banka Crne Gore

Guverner Centralne banke i bivši ministar finansija Radoje Žugić reagovao je povodom teksta koji je juče objavljen u “Vijestima” pod nazivom „Stigla rata za Abu Dabi fond, novac na nezakonitom računu“, a u kome je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i ruralnog razvoja Aleksandar Stijović kazao da odgovornost što specijalni račun za potrebe kredita iz Abu Dabi fonda nije otvoren u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti snosi Žugić koji je u tom periodu bio ministar finansija.

Reagovanje prenosimo integralno:

“Očigledno je da oko pomenute odgovornosti ne postoji usaglašenost unutar samog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Naime, iz ovog ministarstva, u svega deset dana, imamo dvije oprečne izjave po pitanju odgovornosti za otvaranje računa za potrebe kredita Abu Dabi fonda. U dopisu koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo Centralnoj banci Crne Gore 24. juna tekuće godine, između ostalog, navodi se sljedeće: “Nekadašnje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, bez Ministarstva finansija, otvorilo je u banci račun za potrebe zajma Abu Dabi fonda“. Dalje se, u istom dopisu, navodi: „Navedene zakonske odredbe u ovom slučaju apsolutno nijesu poštovane, odnosno Ministarstvo finansija nije otvorilo sporni račun, već neovlašćeno to čini nekadašnje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ova konstatacija proizilazi iz uvida u službene evidencije iz kojih se utvrđuje da ne postoji nalog ministra finansija za otvaranje predmetnog računa, niti postoji ovlašćenje ministra finansija da starješina ministarstva ili druga zaposlena lica mogu da raspolažu državnim novcem sa predmetnog računa...“.

Bonus video: