IRF i Eko fond potpisali Protokol o saradnji: Sprovođenje zelenog finansiranja

Protokol o saradnji potpisali su izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović i vršilac dužnosti izvršnog direktora Eko fonda, Draško Boljević, u prisustvu predsjednika Odbora direktora IRF-a, Velizara Kaluđerovića i predsjednice Odbora direktora Eko fonda, Nataše Jevrić

2157 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: IRF
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: IRF

Investiciono-razvojni fond (IRF) i Fond za zaštitu životne sredine - Eko fond potpisali su danas Protokol o saradnji u vezi sa sprovođenjem zelenog finansiranja u Crnoj Gori.

Protokol o saradnji potpisali su izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović i vršilac dužnosti izvršnog direktora Eko fonda, Draško Boljević, u prisustvu predsjednika Odbora direktora IRF-a, Velizara Kaluđerovića i predsjednice Odbora direktora Eko fonda, Nataše Jevrić.

„Protokol bi trebalo da doprinese uspostavljanju bliže saradnje između IRF-a i Eko fonda, usmjerene na podršku razvoju zelenog finansiranja u Crnoj Gori, kroz implementaciju javnog konkursa za dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava“, navodi se u saopštenju.

Te subvencije su, kako se dodaje, namijenjene sufinansiranju realizacije projekata korišćenja obnovljivih izvora energije koji realizuje Eko fond uz podršku Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). IRF će podržati realizaciju tog projekta kreditiranjem krajnjih korisnika putem novog Programa podrške razvoju zelenih poslova u Crnoj Gori - Fotonaponski paneli za privredu i poljoprivredu.

Radović je istakla važnost partnerstva IRF-a i Eko fonda u pravcu podsticaja veće upotrebe čiste energije i poboljšanju energetske efikasnosti, s ciljem smanjenja emisija ugljen-dioksida i uštede u troškovima za energiju u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, te poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori.

Ona je navela da je očekivanje da će taj inicijalni Program subvencija, kroz povećanje energetske efikasnosti i sigurnosti u snabdijevanju, kao i kroz afirmaciju korišćenja obnovljivih izvora energije, dati važan podsticaj niskokarbonskom razvoju i ekonomskom oporavku zemlje, kao i da će poslovna zajednica pokazati interesovanje i motivaciju da učestvuje u tom programu s novim idejama i rješenjima.

Radović je rekla da je uvjerena da će taj i slični programi doprinijeti postizanju dugoročnih ciljeva Crne Gore u kontekstu Pariskog sporazuma, Evropskog zelenog sporazuma i UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

Boljević je naveo da je saradnja te dvije institucije od strateškog značaja za podsticanje i promovisanje zelenih projekata. Crna Gora se opredijelila za zelenu tranziciju sa ciljem smanjenja emisije zagađujućih materija i unapređenja privrednog ambijenta.

Eko fond u saradnji sa UNDP-em je obezbijedio 100 hiljada eura za subvenciju koja iznosi do 40 odsto prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 25 hiljada eura po korisniku.

Projekat je multiplikativni i ima za cilj smanjenje troškova električne energije i povećanje produktivnosti privrednika i poljoprivrednika, kao i ostvarivanje značajnog smanjenja emisija ugljen-dioksida.

„Plan je da u narednom periodu nastavimo podršku privredi kroz slične projekte, kao i da proširimo podršku na građane“, navodi se u saopštenju.

Sredstva koja će IRF odobravati po osnovu te kreditne linije biće dostupna preduzetnicima, poljoprivrednicima i mikro, malim i srednjim preduzećima u iznosu od tri hiljade EUR do maksimalno 400 hiljada eura, po kamatnoj stopi od tri odsto na godišnjem nivou i rokom otplate do deset godina uključujući grejs period do godinu.

„Implementacija ovog Programa podrške doprinijeće razvoju tržišta i većem korišćenju obnovljivih izvora energije, kao i smanjenju emisija ugljen-dioksida u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, preduzetnicima i poljoprivrednim gazdinstvima u Crnoj Gori“, zaključili su iz IRF-a.

Bonus video: