Cikotić: Vlada nema nikakvu želju da se bavi problem poskupljenja goriva

"Na prvoj narednoj sjednici Skupštini predložiti usvajanje Zakona o izmjenama zakona o akcizama kako bi barem dijelom sanirali posljedice berzanskog povećanja cijena nafte"

2406 pregleda 10 komentar(a)
Cikotić, Foto: SDP
Cikotić, Foto: SDP

Novo poskupljenje goriva dovešće do daljeg rasta troškova života za građane koji, kao i mi, ne vide nikakvu želju Vlade da se ovim problemom bavi, saopštila je portparolka Socijaldemokratske partije (SDP) Amina Cikotić.

Cijene goriva, kako je dodala, nakon deveto poskupljenja, u Crnoj Gori će biti veće od skoro svih zemalja regije, ali i nekih zemalja EU.

"SDP je, u želji da ovaj problem trajno riješi, predložila smanjenje previsokih akciza za 15 odsto, jer bi se na taj način njihov nivo doveo do regionalog prosjeka, a cijene značajno smanjile. Akcize, naime, učestvuju u cijeni benzina i supera sa čak 0,54 euro centa po litru, a na kompletnu cijenu se onda dodaje i 21 odsto PDV-a, što čini skoro 60 odsto ukupne cijene goriva", navela je Cikotić.

Slično je, kako je dodala, i sa dizel gorivomzbogt čega su ugrožene brojne djelatnosti, od saobraćaja, preko prehrambene industrije do poljoprivrede.

Povezani članci

05. Jul 2021.

Poskupljuju sve vrste goriva

"Na sve ovo Vlada Zdravka Krivokapića ćuti, poslanici vladajuće većine odbijaju da stave naš zakon u proceduru, a građani trpe posljedice neodgovorne vlasti. Zbog toga ćemo na prvoj narednoj sjednici Skupštini predložiti usvajanje Zakona o izmjenama zakona o akcizama kako bi barem dijelom sanirali posljedice berzanskog povećanja cijena nafte", navela je Cikotić.

Bonus video: