MILATOVIĆ NAJAVIO

Crna Gora blizu dogovora sa evropskim i američkim bankama: Oslobađanje od kineskog duga na vidiku

Ministar ekonomije je kazao da se nada da će kamata biti ispod jedan odsto

57147 pregleda 491 reakcija 87 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je na nekoliko nedjelja od dogovora da sa evropskim i američkim bankama zamijeni ili refinansira skoro milijardu dolara duga Kini za autoput i nada se da će kamata biti ispod jedan odsto, rekao je ministar ekonomije Jakov Milatović za Rojters.

Crna Gora je pozajmila 944 miliona dolara od Kine 2014. za finansiranje 41 kilometra autoputa, a tada je premijer bio sadašnji predsjednik Milo Đukanović.

Milatović je kazao da premijer Zdravko Krivokapić radi na tome da smanji troškove jer kineski kredit ima 2% kamate i da smanji valutni rizik jer je pozajmica u dolarima.

"Pregovaramo sa brojem zapadnih banaka iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Zasigurno ćemo to uraditi sa zapadnim bankama", kazao je Milatović i dodao da traže kamatu "manju od jedan odsto".

Naveo je da postoje tri opcije - refinansiranje, zamjena pozajmice ili kombinacija te dvije opcije.

"Vjerujemo da možemo da dobijemo mnogo bolje uslove, veoma sam optimističan", poručio je Milatović.

Milatović nije želio da kaže imena evropska i američkih banaka, ali je rekao da bi rješenje moglo da bude tu uskoro, odnosno da se broji u nedjeljama.

"Očekujemo puni oporavak turizma do 2022."

Milatović je kazao i da se turistički sektor snažno oporavlja i da je turistička aktivnosti između 70 i 80 posto one iz 2019, a da se potpuni oporavak očekuje do kraja 2022.

Jakov Milatović
foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić

Vlada predviđa rast ekonomije od 10.5% u 2021. sa inflacijom od oko dva odsto i rast ekonomije od šest do sedam odsto 2022.

Milatović je naveo i da je Krivokapićeva vlada naslijedila loše vođena državna preduzeća, pa ministri razmatraju mogućnosti kreiranja profesionalno vođenih nacionalnih holding kompanija koje bi upravljale imovinom.

"To je nešto što je Grčka radila u periodu oporavka, to je pravi način da bismo privatizovali neku imovinu i učinili neka preduzeća u državnom vlasništvu efikasnijim i na kraju dana obezbijediti povraćaj imovine za poreske obveznike Neka imovina bi bila prodata, nekima bi upravljao holding", naveo je Milatović.

Preporučujemo za Vas