Nova imena na crnoj listi poreskih dužnika

Uprava prihoda i carina sprema novi spisak firmi s najvećim dugom prema državi na kome će se naći i 100 najvećih kod kojih je pokrenut stečajni postupak i oni koji su izjavili žalbu zbog poreskih dugovanja

54383 pregleda 18 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: SAVO PRELEVIC
Aleksandar Damjanović, Foto: SAVO PRELEVIC

Na novoj crnoj listi poreskih dužnika naći će se 100 najvećih dužnika kod kojih je pokrenut stečajni postupak i oni koji su izjavili žalbu, odnosno, pokrenuli upravni spor zbog poreskih dugovanja, zvanično je rečeno “Vijestima” u Upravi prihoda i carina (UPIC).

Posljednja crna lista objavljena je krajem februara ove godine i na njoj su bila imena 200 najvećih dužnika po osnovu neplaćenog poreza na dodatu vrijednost, dobit, promet nepokretnosti i koncesija i 100 najvećih za neplaćene poreze i doprinose.

Vlada je na predlog vršioca dužnosti direktora UPIC-a Aleksandra Damjanovića izmijenila prošlog mjeseca Uredbu o uslovima i kriterijumima objavljivanja liste poreskih dužnika kako bi se za javnost proširio spisak imena poreskih dužnika.

“Izrada nove crne liste na osnovu kriterijuma definisanih kroz izmjene Uredbe o uslovima i kriterijumima objavljivanja liste poreskih dužnika je u toku i ona će na internet stranici Uprave biti objavljena odmah po okončanju izrade, u skladu s uspostavljenom praksom i obavezom propisanom Uredbom. Imajući u vidu da se na do sada objavljivanim listama shodno članu 3 Uredbe nijesu nalazili obveznici koji su izjavili žalbu, odnosno kod kojih je u toku upravni spor, obveznici kod kojih je u toku stečajni postupak, kao ni obveznici koji prema kriterijumima Ministarstva finansija i socijalnog starnja i UPIC predstavljaju neaktivne poreske obveznike, inicirana je izmjena Uredbe kako bi se omogućila izrada liste na kojoj će biti objavljena imena svih poreskih dužnika, s detaljnim podacima o stanju poreskog duga, bez obzira na status u kojem se nalaze”, kazali su u Upravi.

Na taj način omogućiće se, kako je objašnjeno, još transparentnije komuniciranje podataka o stanju poreskog duga, poreskim obveznicima koji imaju najveći iznos poreskog duga, kao i mjerama koje Uprava preduzima kod obveznika radi naplate ili obezbjeđenja poreskog potraživanja.

“Podaci o broju najvećih dužnika kod kojih je stečaj u toku i najvećih dužnika kod kojih je postupak po žalbi, s tačnim iznosom duga biće utvrđen kada se uradi crna lista. Prema podacima s posljednje liste, objavljene u februaru ove godine, ukupan dug 200 poreskih obveznika s najvećim iznosom poreskog duga po osnovu neplaćenog poreza na dodatu vrijednost, dobit, promet nepokretnosti i koncesija iznosi 79,46 miliona eura, dok dug 100 poreskih obveznika najvećih dužnika po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa iz i na lična primanja iznosi 51,79 miliona eura”, rekli su u ovoj Upravi.

Od 1. jula 2013. godine se objavljuje crna lista poreskih dužnika.

Na posljednjoj februarskoj listi firma “Spic Ronghe Internacional Montenegro Limited” bila je na prvom mjestu 200 najvećih s dugom od 9,15 miliona eura. Kompanija je pod istragom crnogorskog tužilaštva zbog afere “Možura”. Ova kompanija, čiji je vlasnik istoimena firma iz Hong Konga, nabavljala je turbine i drugu opremu vrijednu preko 40 miliona eura za firmu „Možura wind parka”, koja je investitor izgradnje vjetroelektrana na brdu Možura između Bara i Ulcinja.

Tokom aprila prošle godine, kako je Specijalno državno tužilaštvo saopštilo u avgustu, formiran je predmet u vezi s poslovanjem „Možura wind parka”, a koji se odnosi na pravo odbitka ulaznog poreza na dodatu vrijednost (PDV), u iznosu od 6.942.447,87 eura. Taj iznos PDV-a je prikazan na osnovu nabavke opreme od firme “Spic Ronghe Internacional Limited”, a čija je ukupna vrijednost iznosila 40.001.723 eura.

Na februarskoj listi 100 najvećih na prvom mjestu je bio bivši nacionalni avio-prevoznik Montengro Airlines (MA) s dugom od 11,97 miliona eura za poreze i doprinose na zarade zaposlenih. U kompaniju je uveden stečaj krajem aprila ove godine na zahtjev UPIC-a zbog ovog poreskog duga. Radnicima se duguje sedam zarada, kao i staž za oko tri godine.

Ukupni dugovi kompanije su 110 miliona eura, a račun je u blokadi od kraja decembra na iznos preko 20 miliona eura.

Bonus video: