Bogdanović: Auto-put čini Kinu jednim od najvažnijih partnera Crne Gore

“Pa i u vremenu pandemije, podrška Kine prema Crnoj Gori bila je izdašna, kako kroz novčane tako i kroz donacije medicinske opreme i vakcina, što tumačimo kao gest iskrenog prijateljstva u teškim vremenima koji će ostati u sjećanju građana Crne Gore”, saopštio je on

10482 pregleda 32 reakcija 35 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Boris Pejović
Bogdanović, Foto: Boris Pejović

Projekat auto-puta Bar-Boljare je najznačajniji projekat koji se realizuje u skorijoj crnogorskoj istoriji, što prijateljsku Kinu čini jednim od najvažnijih spoljnopolitičkih i ekonomskih partnera Crne Gore, saopštio je generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS), Aleksandar Bogdanović.

“Očekujemo da će se zajedničkim naporima konačno i uspješno realizovati prva dionica auto-puta Smokovac-Mateševo, što će biti primjer međunarodne saradnje na realizaciji kapitalnih infrastrukturnih projekata”, naveo je Bogdanović u video obraćanju na Samitu Kominustičke partije Kine.

On je kazao da mu je posebno drago da kao predstavnik Crne Gore prenese primjere dobre prakse kada je u pitanju svestrana saradnja sa Kinom, koja je pogotovo prije izbijanja globalne pandemije išla uzlaznom putanjom.

“Pa i u vremenu pandemije, podrška Kine prema Crnoj Gori bila je izdašna, kako kroz novčane tako i kroz donacije medicinske opreme i vakcina, što tumačimo kao gest iskrenog prijateljstva u teškim vremenima koji će ostati u sjećanju građana Crne Gore”, saopštio je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, period od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, je potvrdio da bez obzira na velike razlike u pogledu veličine, i na geografsku udaljenost, dvije zemlje su uspjele da prepoznaju i definišu polja za saradnju ne remeteći svoje interese i dugoročne razvojne i strateške ciljeve. Crna Gora veoma cijeni što Kina poštuje njen izbor i njen evropski i euroatlantski put.

“Takođe, izuzetno cijenimo i saradnju naših partija koje su dale presudan pečat odnosima dvije zemlje i njihovoj bilateralnoj saradnji koja danas, na obostrano zadovoljstvo, biva sve razuđenija i obuhvata sve djelove društva”, naveo je Bogdanović.

On je kazao i da su zahvalni na mogućnostima i prostoru za saradnju kako kroz bilateralnu dimenziju, tako i kroz multilateralne platforme. Aktivno učešće Crne Gore i saradnja kroz inicijative kao što su Put svile i Mehanizam 17+1 stvorile su istorijske šanse za razvoj Crne Gore, ali ujedno daju doprinos i zajedničkom razvoju Kine, našeg regiona i Evrope.

“Na taj način prepoznat je značaj bližih ekonomskih veza naših država i izražena spremnost Kine da preduzme snažne korake da podrži saradnju u oblasti infrastrukture, visokih tehnologija i energije”, dodao je Bogdanović.

Kina, kako je rekao, na pravi način promišlja o sopstvenoj, ali i globalnoj budućnosti, baš kao što se i u Crnoj Gori promišlja o budućnosti mladih generacija i mjestu države na međunarodnoj sceni.

“To nas obavezuje da u kontinuitetu preispitujemo nove šanse za realizaciju održivih projekata kroz različite oblike saradnje”, dodao je Bogdanović.

Crna Gora, kako je naveo, ima izuzetno velike razvojne mogućnosti u oblasti energetike, turizma i saobraćajne povezanosti, poljoprivredne proizvodnje, koje želi da valorizuje u saradnji sa kredibilnim partnerima.

“U aktuelnom momentu izazovnih globalnih političkih i društveno socijalnih procesa izuzetno su ljekovite inicijative kao što je današnji Samit, koje afirmišu mir, saradnju, otvorenost, uključenost i uzajamno učenje i promovišu koordinisani razvoj i zajednički napredak”, kazao je Bogdanović.

On je rekao da je vizija predsjednika Kine i generalnog sekretara Centralnog komiteta KP Kine, Si Đinpinga od izuzetne važnosti za pozicioniranje Kine na globalnoj sceni.

“Isto tako, želim da iskoristim ovu priliku da napravim paralelu sa značajem koji naš predsjednik države i predsjednik DPS-a Milo Đukanović ima za Crnu Goru. U pogledu aktuelnog stanja svjetske ekonomije ukazuje se potreba za političkim vođstvom koje će objediniti mudrost i postići koncenzus u cilju promocije široke saradnje”, naveo je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, lideri sa vizijom utiču ne samo na unutrašnje poslove u svojim zemljama, već i na međunarodnu saradnju koja je usmjerena prije svega na valorizaciju ekonomskih i razvojnih potencijala, ali i na unapređenje ukupne političke i bezbjednosne stabilnosti.

“Upravo u ovo vrijeme treba da pokažemo odlučnost da želimo i možemo krčiti put novim političkim perspektivama koje će pomoći da lakše dođemo do razmjene i integracije roba, tehnologije, kapitala i kadra. Želim da vas uvjerim da u tome možete računati na punu podršku Demokratske partije socijalista i Crne Gore”, zaključio je Bogdanović.