CKB-u dvije nagrade Asocijacije menadžera Crne Gore

Nagrada za najbolju menadžerku iz oblasti korporativnog upravljanja dodijeljena je Branislavi Maji Vukčević, specijalno priznanje “Digitalni lider za 2020. godinu”, u ime CKB-a, primila je Sandra Kordić

16078 pregleda 0 komentar(a)
Vuččević i Kordić, Foto: CKB
Vuččević i Kordić, Foto: CKB

Dodjela nagrada Asocijacije menadžera Crne Gore, najprestižnijeg domaćeg poslovnog priznanja, protekla je u znaku CKB-a.

Najvećoj banci u zemlji uručene su čak dvije nagrade – nagrada za najbolju menadžerku iz oblasti korporativnog upravljanja i specijalno priznanje “Digitalni lider za 2020. godinu”.

Nagrada za najbolju menadžerku iz oblasti korporativnog upravljanja dodijeljena je Branislavi Maji Vukčević, izvršnoj direktorici Sektora za korporativno upravljanje CKB-a.

Ovom prilikom, gospođa Vukčević je poručila: ”Ovo je bitan i preloman trenutak za korporativno upravljanje u Crnoj Gori. Zahvaljujem se Upravnom odboru Asocijacije menadžera na prepoznavanju njegovog značaja i iskreno sam počastvovana što sam prva koja je dobila priznanje za postignuća u ovom domenu. Nagradu doživljavam kao profesionalnu i ličnu satisfakciju za godine rada, truda i posvećenosti, ali i kao podstrek za suočavanje sa budućim izazovima.”

Primajući nagradu od gospodina Dritana Abazovića, potpredsjednika Vlade Crne Gore, gospođa Vukčević je takođe istakla da značaj korporativnog upravljanja počiva na postizanju većeg stepena poslovne pravednosti, transparentnosti i odgovornosti, kao i da se njime određuje i odnos kompanije prema društvu u cjelosti.

CKB promo
foto: CKB

Specijalno priznanje “Digitalni lider za 2020. godinu”, u ime CKB-a, primila je Sandra Kordić, izvršna direktorica Sektora za poslovanje sa pravnim i fizičkim licima. Gospođa Kordić je poručila da, osim po tehnički najmodernijim i intuitivnim rješenjima digitalnih proizvoda, razloge uspjeha CKB-a treba potražiti i u samom poimanju digitalizacije. Kako je naglasila, CKB digitalizaciju vidi kao dodatnu šansu za veću dostupnost klijentima.

“Dakle, digitalizacija nas je u CKB-u još više približila klijentima i partnerima. Dobili smo dodatno vrijeme da im se posvetimo i iskoristimo naše kapacitete, kako bismo kreirali nove i efikasne modele poslovanja.”- zaključila je gospođa Kordić.