Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede:

Agrobudžet vrijedan 44,8 miliona eura

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sredstva su opredijeljena iz nacionalnih sredstava (27,1miliona eura), donacija (9,3 miliona), i iz kreditnih sredstava (8,3 miliona).

26834 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlada je usvojila Agrobudžet za 2021. godinu u iznosu od 44,8 miliona eura.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sredstva su opredijeljena iz nacionalnih sredstava (27,1miliona eura), donacija (9,3 miliona), i iz kreditnih sredstava (8,3 miliona).

"Novim Agrobudžetom sva direktna plaćanja za stočarski sektor i za biljnu proizvodnju povećana su od 5 do 10 odsto, što predstavlja ukupno povećanje od dva miliona eura za direktna plaćanja u poljoprivredi. Za direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji ove godine opredijeljeno je ukupno 2.050.000,00 eura, što je za 30 odsto sredstava više nego prošle godine", saopšteno je.

Dodaje se da su opredijeljena sredstva u stočarskoj proizvodnji uvećana za 19 odsto sa 3,5 miliona eura na 4,1 milion eura.

"Povećane su premije po grlu za krave i junice sa 70 eura na 75 eura, za ovce i koze sa 8 na 9 eura, a iste će ostvariti oko 5.300 gazdinstava".

Dodaje se da je novim Agrobudžetom opredijeljena podrška razvoju tržišne proizvodnje mlijeka kao i podrška preradi mlijeka na gazdinstvima.

"Kao rezultat velikog interesovanja proizvođača za ovu mjeru povećali smo sredstva podrške u odnosu na prethodnu godinu za preko 30 odsto, sa 1,5 na oko 2 miliona eura. Kroz mjere programa unapređenja stočarstva opredijeljena su sredstva za podršku svinjarskom sekotru u izonsu od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Opredijeljena je podrška za nabavku mehanizacije u iznosu od 980 hiljada eura, odnosno 30 odsto više nego 2020. godine. Uvedena je nova komponenta podrške koja se odnosi na nabavku dvoosovinskih traktora, sa 30 odsto podrške kao i 50 odsot podrške za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme u funkciju primarne proizvodnje".

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kroz mjere ruralnog razvoja biće realizovane brojne mjere podrške investicijama u razvoju poljoprivrede i to one koje se odnose na zasnivanje novih zasada u voćarstvu, povrtarskoj proizvodnji, nabavci stočnog fonda i mehanizaciji.

"Novim Agrobudžetom je u cilju povećanja konkurentnosti proizvoda crnogorskih poljoprivrednika obezbijeđena mjera podrške investicijama u preradi na gazdinstvima u iznosu od 600.000 eura. Ministarstvo je kroz ovu mjeru, za 2021. godinu, opredijelilo iznos podrške do 80 odsto vrijednosti prihvatljive investicije. Subvencije u biljnoj proizvodnji su povećane sa 200 na 220 eura po hektaru, tj. 230 eura za mlađe od 40 godina. Unaprijeđen je sistem kontrole, te će ove godine sve obradive površine biti evidentirane u Sistemu za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP). Za ovu namjenu opredijeljeno je 1,9 miliona eura, što je za oko pola miliona eura više nego prošle godine".

Saopšteno je i da je povećan iznos i za direktna plaćanja za proizvodnju sjemenskog materijala za oko 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, te je za ove namjene opredjeljeno 100.000 eura.

"Pored osnovne podrške od 50 odsto predviđeno je i dodatnih 10 odsto za podnosioce zahtjeva koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost kao jedino ili glavno zanimanje. Obezbijeđena je podrška za podizanje modernizaciju i opremanje voćnih zasada u iznosu od 230.000 eura, odnosno 21 odsto više nego 2020. godine. Podrška pčelarstvu je diverzifikovana kroz više različitih mjera u odnosu na prethodne godine. Stvorena je mogućnost da pčelari kroz Agrobudžet ostvare veću podršku u odnosu na prethodnu godinu".

U cilju poboljšanje uslova života na selu, saopšteno je, predviđena je nova mjera, kojom se opredeljuje podrška u iznosu do 10.000 eura za nabavku stočnog fonda najugroženijima u ruralnim područjima.

"Ova mjera namijenjena je porodicama sa maloljetnom djecom, sa stalnim prebivalištem u ruralnom području, pod uslovom da su oba roditelja nezaposlena i prijavljena na ZZZCG, kao i samohrani roditelj koji je prijavljen na ZZZCG".

U vinarstvu moguće je ostvariti podršku i za protivgradne mreže sa pratećom konstrukcijom. Za podizanje i modernizaciju/opremanje voćnih zasada opredijeljena je mjera u iznosu od 230.000 eura, odnosno, kako se navodi u saopštenju, 21 odsto više nego 2020. godine.

"Podrška opredijeljena razvoju maslinarstva iznosi 150.000 eura odnosno 7 odsto više nego 2020.godine. Opredijeljeno je 50 odsto više podrške povrtarskoj proizvodnji u odnosu na prošlu godinu u iznosu od 600.000 eura. Mjerom podrške pokretanju i razvoju poslovanja mladih poljoprivrednika opredijeljena su sredstva u iznosu od 500.000 eura, odosno 25 odsto više nego 2020. godine".

Saopšteno je i da je nakon usvojenog Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koji je utvrdio da nosiocu porodičnog poljoprivrednog gazdinstva pripada pravo na staračku naknadu, koja je povećana sa 72 na 102 eura, novim Agrobudžetom su opredijeljena sredstva u iznosu od 3.120.000,00 eura.

"Sredstava za sektor ribarstva uvećana su za 1.107.000,00 eura u odnosu na 2020. godinu. Povećana su opredijeljena sredstva u morskom ribarstvu, marikulturi, slatkovodnom ribarstvu kao i podrška modernizaciji razvoja ribarstva korz MIDAS 2 projekat. Takođe, predviđena je podrška unapređenju stočnog fonda, unapređenju kvaliteta sirovog mlijeka, podrška za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme u funkciji primarne proizvodnje, kao i podrška investicijama za izgradnju bunara i bistijerni. Uvećana su sredstva opredijeljena za očuvanje autohtonih genetičkih resursa u biljnoj i stočarskoj proizvodnji. Pored nabavke fotonaponskih sistema, adaptacije katuna, I rekonstrukcije postojećih sistema za napajanje stoke i nabavke plastičnih cistijerni za vodu, od ove godine na zahtjev poljoprivrednih proizvođača kao prihvatljiva investicija uvedena je nabavka crijeva za dovod vode, potopne električne pumpe i hidrofora. Stupanjem na snagu Agrobudžeta stvoreni su uslovi za realizaciju svih mjera agrarne politike predviđenih za 2021. godinu", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas